Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snabbast vinner

Kul, tight, svängigt och förutsägbart.

Annons

Under torsdagskvällen bjöds en välfylld salong på OSD i Östersund på fartfylld balkanmusik.

Från byn i nordöstra Rumänien gästade tolvmannabandet Fanfare Ciocãrlia Östersund för andra gången och det var för många ett kärt återseende.

Om det funnits en musik gren som gått ut på att de som spelar starkast och snabbast vinner hade de här männen legat i ledarfållan helt klart. Musiken de bjuder på är medryckande, oftast hisnande snabb och rätt mycket över och stock och sten. Musiken är gjort för att ge sig hän och dansa för allt vad tygen håller.

Nej, de spenderar inte så många timmar på att jobba på tonbildning eller klang i det här gänget, men musiken är genomarrangerad och de har spelat allt tusentals gånger så låtarna sitter i ryggmärgen som bara den.

De två gravallvarliga slagverkarna och de fyra seriösa tubaisterna lägger en grund och ett fundament som är spiksäkert och resten av gänget öser på rejält ur sina trumpeter och saxofoner.

Det är kul, det är tight och det svänger. Men det blir lite förutsägbart och enformigt efter ett tag.

Betyg: 3/5