Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snabbt beslut om Bergwalls frigivning

Beslutet tog en halvtimme att ta. I dag meddelas om Sture Bergwall släpps från Säter eller inte.

– Det var inte så svårt, säger lagman Johan Montelius vid förvaltningsrätten i Falun.

Målet har pågått sedan den 15 juli 2013.

I dag når det sin ände – när förvaltningsrätten i Falun meddelar dom i målet Sture Bergwall.

– De här målen ska hanteras skyndsamt, och normalt är det på det sättet. Men det här är ett väldigt speciellt mål, så det har tagit sin tid. Det är grundligt utrett, måste man säga, säger lagman Johan Montelius vid förvaltningsrätten i Falun.

I juli yrkade kliniken i Säter att Sture Bergwall skulle stanna kvar inom slutenvården. Men förvaltningsrätten lät ett team experter från Rättsmedicinalverket undersöka honom. De kom fram till att Sture Bergwall bör överlämnas till öppen vård. Strax därefter ansökte Säter också om att ändra vårdformen till öppen – och nu har rätten kommit fram till ett beslut.

– Det beslut vi har kommit fram till gick ganska snabbt. Jag och nämndemännen träffades i fredags och hade ett sammanträde. Det tog en halvtimme. Så det var inte så svårt. Tidigare har det ju varit en lång process som i många delar har varit svår och komplicerad, säger Johan Montelius.

1991 dömdes Sture Bergwall till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Det innebär att förvaltningsrätten prövar vården varje halvår, baserat på underlag från bland annat den vårdande kliniken. Sedan Sture Bergwall friades från den åttonde och sista morddomen i somras har en längre process om utskrivning från Säter pågått.

– Vi har haft två förhandlingar, vi har hört tre sakkunniga läkare, vi har utlåtanden från Socialstyrelsens rättsliga råd, Rättsmedicinalverket och från en professor. Jag måste säga att det är ovanligt att man gör på det sättet, förstås, säger Johan Montelius.

Läs mer på dt.se.

Jesper Eriksson
023-936 14
jesper.eriksson@dt.se