Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snabbutbildning känns inte bra

Angående Jämtlands läns landstings förslag om snabbutbildning av medicinska sekreterare:

Det känns bra att arbetsgivaren (JLL) äntligen har uppmärksammat bristen på oss, men en snabbutbildning på 15 veckor känns inte alls bra.

Sjukhusdirektör Björn Eriksson skriver i sitt dialogforum på JLL:s hemsida att vi är en yrkesgrupp som starkt bidrar till att patientsäkerheten kan upprätthållas, men då frågar vi oss hur det blir när kollegor, som enligt vår mening inte är färdiga för yrket efter 15 veckors utbildning, kommer in i verksamheten.

JLL anser också, precis som vi, att det är en stressfaktor att ligga efter med arbetet, men blir stressen mindre med ej färdigutbildade kollegor som vi ska lära upp?

Eftersom det även råder brist på till exempel sjuksköterskor undrar vi om snabbutbildning är en lösning även på det problemet? Han skriver att han tänker sig utbilda redan anställd personal, vilken yrkesgrupp anser han är så övertaliga att de kan undvaras i sin nuvarande yrkesroll?

Björn Eriksson nämner också att Lernia som utbildar medicinska sekreterare inte hinner utbilda tillräckligt många för att täcka behovet i framtiden.

Intresset för yrket finns, till höstens utbildning sökte 985 personer. Lernia har riksintag till utbildningen och antar cirka 30 elever vilket är för lite.

Borde inte JLL ha som ambition att satsa på att utöka den utbildningen i stället för att försöka förmå pensionärer att jobba längre, då detta inte löser problemet i framtiden?

Medicinska sekreterargruppen

område kirurgi, Östersunds sjukhus

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel