Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snålt till hotade skolor

Många miljoner plöjs årligen ned i fastigheter där barn och unga har sin vardag. Men i Bringåsen, Ångsta och Ope skolor är de satsade summorna små.

De senaste åtta åren har kommunen investerat 311 miljoner kronor på skolor och förskolor inom kommunen. Under dessa år har också kommunen lagt 87 miljoner kronor på underhåll av fastigheterna.

Stora summor, men objekten är också många.

Inom kommunen finns det 26 grundskolor och 53 förskolor som kommunen driver själv. De allra flesta ligger i kommunens egna lokaler.

På de nedläggningshotade skolorna i Ope, Bringåsen och Ångsta har blygsammare summor gått till investeringar och underhåll.

I Bringåsen har rektor Britt-Marie Eliasson varit med och begärt att få bygga ut skolan för att få till grupprum. Det föreslog skolan för ett par år sedan.

– Vi ville bygga ihop skolan och förskolan så att det blev lokaler i mitten.

Då, när skolan föreslog en utbyggnad blev det nobben. I väntan på en ny skolutredning som skulle peka ut vilka skolor som skulle vara kvar och inte fick Bringåsen vänta.

– Så vi tänkte att när skolutredningen blir klar kan det bli mer pengar över för investeringar.

I stället kom alltså ett nedläggningsförslag.

-------------------

Investeringar och skolor

Investeringar görs för att bygga ut eller omvandla en fastighet till annan användning. Kan vara ett helt nytt hus, en utbyggnad eller en skola som byggs om till förskola för att nämna några exempel.
Underhåll görs för att behålla en fastighets värde. Exempelvis takbyte, fönsterbyte, reparationer.

Ope, Bringåsens och Ångsta skolor föreslås läggas ned i skolutredningen som barn- och utbildningsnämnden tar upp i morgon onsdag.

Mosippans förskola tänker kommunen stänga för att Lillänges handelsområde ska växa över tomten där betongstationen nu står.
Mosippan skulle då ligga för nära handelsområdet. Kommunen planerar att ersätta Mosippan med en ny förskola som byggs på Remonthagen.

Den beräknas kosta 42 miljoner kronor.

Är din skola sliten?

Skicka en bild på hur det ser ut på din skola.

MMS:a eller mejla den till 72063 eller 72063@op.se - kom ihåg att skriv vilken skola det gåller.