Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snårigt i ny utställning

Genom att placera släktingar i en fantasiskog i en utställning med bilder, näversmycken och skulpturer utreds rotlöshetens besvär.

Annons

Bara titeln på Helene Geddas nya utställning "Huvudet fullt av skog" skapar säkerligen både tankar och bilder hos dig som läser detta.

Titeln är tagen från en av de bilder som utgör största delen av utställningen.

– Bilden i sin tur är en del av berättelsen som utställningen bygger på, säger Helene Gedda och fortsätter:

– Kort förklarat handlar det om min far, som är göteborgare som 1974 bestämde sig för att han skulle bo i Jämtland. Det hela kokar ner till en berättelse om vad det är att vara inflyttare till Norrland.

Fadern flyttade till en trakt där han inte hade några som helst rötter – Jämtland. Helene är själv inte heller född här – utan i Linköping. Hon växte däremot upp i Östersund, med mycket tid i familjens stuga i Duved.

Däremot flyttade hon sedermera till själv till Stockholm.

– Jag fick försvara varför jag flyttade dit, och där fick jag sedan försvara varför jag flyttade hit. När jag väl hade flyttat tillbaks hit, började jag fundera på varför jag är här och framför allt varför min pappa är här.

Bristen på ursprung i platsen där hon bor, har väckt en del funderingar.

– Jag känner att det betyder något att ha rötter. Jag vet att det låter klyschigt.

Hur uttrycker du det i bilder?

– Genom att ta med skäktansikten i en Jockum Nordström-inspirerad icke-realistisk skogmiljö. Det är min värld där mina släktingar tar del av skogen på ett sätt som de aldrig gjort. Min pappa är en röd tråd.

Även designern Emma Dahlqvist, som å sin sida har rötterna i Månsåsen, deltar i utställningen med bland annat laserskurna näversmycken och skulpturer.

Utställningen "Huvudet fullt av skog" finns att se på Tullgatan 6 under perioden 6–22 februari.