Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart är 19 barn okej

Från och med 1 mars är det tillåtet att ha barngrupper på 19 barn i Östersunds kommunala förskolor, vilket är en ökning från 18 barn.

I fjol beslutade kommunfullmäktige att barn- och utbildningsförvaltningens budgetram skulle minskas med 9 miljoner kronor till 2014.

Nu har förvaltningen kommit med förslag om hur besparingarna ska göras, och flera av punkterna har varit kända sedan tidigare.

För att dra ner på kostnaderna görs flera saker, bland annat blir det från och med 1 mars i år tillåtet med ett extrabarn i förskolan. Tidigare har maxantalet per grupp varit 18 barn, nu får det vara 19 barn.

Tanken är att det bara ska användas när det är "toppar i verksamheter", alltså när det är extra många barn.

Med den här möjligheten att öka barngrupperna räknar förvaltningen med att spara 2,5 miljoner kronor under 2014.

I går tog barn- och utbildningsnämnden beslutet, efter ett tjänstemannaförslag.

Joel Nordkvist (M) var kritisk mot flera av besparingspunkterna. Han var emot att det ska ske gruppeffektiviseringar i skolan, vilket han menar riskerar leda till större elevgrupper.

Han tyckte också att förslaget att spara en pedagogtjänst inom elevhälsan var anmärkningsvärt, särskilt i kombination med risken för större elevgrupper.

Och Roland Sundström (S) ville veta mer om vad en indragen tjänst i elevhälsan innebär i praktiken.

Förutom de specifika besparingarna ska varje enhet – till exempel varje skola – minska sin budget för 2014 med 0,4 procent. Det blir sammanlagt 3,6 miljoner kronor.

Men några delar av verksamheten är fredade från besparingar. Det handlar om modersmålsundervisning, skolskjutsar samt barn och elever med omfattande behov av särskilt stöd.

Under budgetdiskussionen talade Elisabeth Sjöström (M) om vikten av ett helhetstänkande.

– Det som sparas i barn- och utbildningsnämnden slår ju tillbaka på socialnämnden, sa hon.

Även Roland Sundström (S) tyckte att det kan finnas ett "stuprörstänkande" inom nämnderna, men att en del samarbete börjat, till exempel om barn som far illa.

– Men det övergripande är en större fråga, det är en kommunledningsfråga, sa han.

Barn- och utbildningsnämnden har en årlig budget på ungefär 1 miljard kronor.