Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart åteljakt på björn

Nu har länsstyrelsen fått in ansökningar från jägarna om åteljakt jakt på björn i länet.

I maj tog Naturvårdsverket beslut om att det återigen är möjligt att jaga björn med hjälp av åtel. Nu har fem ansökningar från Lillhärdalsområdet och Strömsund kommit in till länsstyrelsen, som är den myndighet som ger tillstånd.

Som vi skrev i början av juni, finns en rad olika restriktioner för hur åteljakten får gå till.

Några av dessa regler är att jakthundar inte får ta upp björnspår vid åteln. Åteln får inte upprättas på en plats som är närmare än 2 kilometer från bebyggelse. Efter att jakten avslutas ska åtelplatsen städas upp så att björnar inte har skäl att återkomma dit.

– Vår utgångspunkt är att om de uppfyller villkoren är det godkänt och klart, säger Carl-Fredrik Yri, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Östersund.

Jakttiden för björn börjar den 21 augusti och pågår till och med 15 oktober.

– Det kommer säkert bli fler ansökningar framåt hösten. Vi svarar efter hand och kommer att bedriva tillsyn av en del av dessa platser både före, under och efter jakten för att kontrollera att villkoren efterlevs, säger Carl-Fredrik Yri.