Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart avgörs Sture Bergwalls framtid

Nästa vecka kommer förvaltningsrätten i Falun att lämna besked om Sture Bergwalls framtid.

Blir han fri vill han flytta till Västjämtland där hans bror bor.

I december förra året slog Rättsmedicinalverket fast att tvångsvården av Sture Bergwall ska fortsätta – men i öppen form. Även chefsläkaren på Säters rättspsykiatriska klinik har ansökt om att vårdformen ska ändras från sluten till öppen.

Johan Montelius, domstolschef på förvaltningsrätten i Falun, säger till ÖP att domen kommer nästa vecka.

Men han vill inte spekulera i något utfall. Rätten ska ta ställning till den vårdplan som är sammanställd. De ska även väga in allt övrigt material som finns sedan frågan om fortsatt vård inleddes i slutet av juli.

Chefsöverläkare Valdislav Ruchkin har skrivit i vårdplanen att alla friförmåner har fungerat bra. Sture Bergwall har från och med slutet av januari fått permissioner och varit i bland annat Jämtland. Men enligt vårdplanen kvarstår Bergwalls grundstörning. Däremot har han under lång tid visat att han kan fungera "utan att återfalla i brott" och att hans "mående har varit stabilt".