Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart avgörs Sture Bergwalls framtid

Nästa vecka kommer förvaltningsrätten i Falun att lämna besked om Sture Bergwalls framtid.

Blir han fri vill han flytta till Västjämtland där hans bror bor.

Annons

I december förra året slog Rättsmedicinalverket fast att tvångsvården av Sture Bergwall ska fortsätta – men i öppen form. Även chefsläkaren på Säters rättspsykiatriska klinik har ansökt om att vårdformen ska ändras från sluten till öppen.

Johan Montelius, domstolschef på förvaltningsrätten i Falun, säger till ÖP att domen kommer nästa vecka.

Men han vill inte spekulera i något utfall. Rätten ska ta ställning till den vårdplan som är sammanställd. De ska även väga in allt övrigt material som finns sedan frågan om fortsatt vård inleddes i slutet av juli.

Chefsöverläkare Valdislav Ruchkin har skrivit i vårdplanen att alla friförmåner har fungerat bra. Sture Bergwall har från och med slutet av januari fått permissioner och varit i bland annat Jämtland. Men enligt vårdplanen kvarstår Bergwalls grundstörning. Däremot har han under lång tid visat att han kan fungera "utan att återfalla i brott" och att hans "mående har varit stabilt".