Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart avgörs systrarnas öde

Systrarna Mona och Leyla Jasharli har varit på ett första möte med migrationsverket. De hoppas få stanna i Strömsund i stället för att skickas tillbaka till Azerbajdzjan.

Förra veckan åkte de till Uppsala tillsammans med sin vårdnadshavare Irada Lundgren för att påbörja asylutredningen.

Hur gick det?

– Asylutredaren frågade vad som händer om tjejerna skickas tillbaka till Azerbajdzjan, säger Irada Lundgren och berättar att systrarna, var för sig, fick prata om tillvaron i hemlandet.

– De saknar en pappa, något som lett till utfrysning i skolan och samhället. De saknar också släktingar som vill ta hand om dem. Men i Strömsund har de familj, vänner och en skola som de älskar.

Sinikka Anttila-Tapia är teamledare på migrationsverkets barnprövning i Uppsala. Hon säger att migrationsverket inte kan kommentera ett pågående ärende.

– Men generellt när det gäller asylutredningar för barn gäller samma kriterier som för vuxna.

Sinikka Anttila-Tapia berättar att det innebär att hänsyn tas till allmänna och individuella skäl. Till exempel är krig och risker för politisk förföljelse en faktor i bedömningen. Men när det gäller barn ska även "synnerligen ömmande skäl" vägas in. Det kan till exempel innebära att migrationsverket tittar på mottagandet i hemlandet. Frågan är om det finns någon förälder kvar, eller annan vårdnadshavare som kan ta hand om barnet. Men även ett barnhem kan anses fungera för ett mottagande.

Hur lång tid tar en utredning?

– Vi strävar efter att fatta ett beslut inom 2-3 veckor. Men om det krävs kompletterande utredningar kan det ta längre tid.

Mona och Leyla Jasharli och deras biologiska mamma reste från Azerbajdzjan till Sverige med en tysk Schengenvisering för snart två år sedan för att söka asyl. Migrationsverket begärde, enligt Dublinförordningen, att tyska myndigheter skulle överta prövningen. Men mamman försvann sommaren 2012 och sedan dess har systrarna bott hos familjen Erik och Irada Lundgren i Strömsund.

Trots att systrarnas biologiska mamma försvunnit beslutade migrationsverket att Mona och Leyla Jasharli skulle utvisas till Tyskland. Ett beslut som ledde till stor oro för systrarna som börjat rota sig i Strömsund. Men 4 november 2013 ändrades beslutet och systrarna får nu sin asylansökan prövad i Sverige i stället.