Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart blir sedlarna ogiltiga

Nyårsafton är sista dagen man kan betala med de gamla 50- och 1 000-kronorssedlarna.

På tisdag, nyårsafton, är det sista chansen att kunna betala med de äldre 50- och 1 000-kronorssedlarna, de utan folieband på sidan.

Efter 31 december kan man inte längre använda dem vid betalning. Däremot kan man sätta in dem på ett bankkonto till och med 28 februari 2014.

Om man har kvar gamla sedlar även därefter kan man lösa in dem hos Riksbanken mot en avgift på 100 kronor per ärende.

Vid månadsskiftet november/december fanns det fortfarande ungefär fyra miljoner 50-kronorssedlar och ungefär fem miljoner 1 000-kronorssedlar, av den gamla versionen, kvar i omlopp.

Riksbanken har under hösten genomfört informationskampanjen "Kolla pengarna" för att informera allmänheten om att sedlarna blir ogiltiga. I november genomfördes en Sifo-undersökning då 2 000 personer från 15 år och uppåt tillfrågades om de kände till att sedlarna slutar gälla. 88 procent svarade ja. I februari svarade 21 procent ja på samma fråga.

Indragningen av sedlarna är det första steget i ett utbyte av hela sedel- och myntserien som ska göras 2015–2017. De huvudsakliga anledningarna till utbytet är, enligt Riksbanken, att försvåra förfalskningar av sedlarna och att göra mynten billigare och enklare att hantera.

Utbytet kommer att ske i etapper, på grund av önskemål från handeln, bankerna och värdetransportbolagen.