Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart dags för årets Hotingtrav

Travintresset är seglivat i Hoting. Nästa lördag inleds årets travvecka på travbanan ute på Andersnäset. Med Leif Loket Olson som given gäst och med 360 starter under veckan.

In i det sista pågår förberedelserna som på ideell väg utförs av bygdens många travbitna. För sju år sedan firade Hotingtravet 100-årsjubileum och är fortfarande årets höjdpunkt och stora folksamling i bygden.

Men det är inte bara travarrangemanget som sådant som uppnått en aktningsvärd ålder. Även flera som ser till att Hotingtravet lever vidare har i dag passerat pensionsstrecket.

– Vi samlas till arbetskvällar ett par gånger i veckan. Vi var 17 personer senast och en medelålder på 68 år. Äldst var åldermannen Sven Boström med sina 86 år. Som hos många andra föreningar blir det allt svårare att få folk som ställer upp ideellt, konstaterar Sven-Olof Lindman, ordförande i Västra Ångermanlands Travsällskap och tävlingsledare under den stundande travveckan.

Men han är stolt över att travintresset i Hoting håller i sig och ser fram emot ännu en minnesrik vecka.

– Vi kan ju inte tävla med de stora arenorna och dess prispengar, men vi hoppas ändå få hit en hel del intressanta hästar och kuskar. Tyvärr kolliderar vårt arrangemang med Sprintermästaren som samtidigt körs på Halmstadstravet. Men vi räknar ändå med en del kända namn som exempelvis Bo Eklöf från Bergsåker och Janne Norberg från Umåker. De är alltid säkra kort, säger Sven-Olof Lindman. Liksom många andra mindre travbanor ser även Hotingtravet med viss oro på hur det går för amatörismen inom travet.

– Man har det jobbigt nu. Allt blir dyrare. Det är synd för amatörtravet är viktigt för de mindre banorna. Utan det skulle vi inte överleva, konstaterar Sven-Olof Lindman. Men ett glädjeämne är det växande intresset för ponnytravet som också har sin plats på banan i Hoting under travveckan.

Lunchtravet är också en av veckans höjdpunkter. Lördag, tisdag och fredag är speldagar för V4 och V5.

– Under hela veckan omsätter nog spelet runt 8 miljoner kronor. Vi kan inte slåss med de stora prispengarna, men försöker ändå hålla en hyfsad nivå. Förstapriserna är på 13 000 kronor och i lunchtravet 22 000 kronor. Men för kuskarna är det inte prispengarna som lockar här. Det är trivseln och avkopplingen, säger Sven-Olof Lindman.

Han har själv ett förflutet som travkusk innan han för många år sedan blev tävlingschef för Hotingtravet.

– Jag kommer från byn Brattbäcken och lärde mig umgås med hästar som barn. Det var naturligt för många på den tiden, det är det tyvärr inte i dag.

Som travkusk blev han 1968 också storkändis. När hans häst Flygutt slet av vänstertömmen efter start på Östersundstravet hoppade Sven-Olof upp på hästryggen för att få stopp på den vådliga färden. Den händelsen fångades av ÖP-fotografen Kjell Bollnert som med den bilden fick utmärkelsen Årets sportbild.

– Det var min enda chans att få stopp på hästen, men efteråt skakade benen, minns Sven-Olof Lindman i dag. När det nu på nytt drar ihop sig till årets travvecka på Andersnäset hoppas han det ska bli den folkfest det alltid brukar vara.

– Det här engagerar inte bara oss i travsällskapet utan även många föreningar och företag som får en chans att visa upp sig. Veckan ger välbehövligt klirr i kassan för oss alla. Men när sista loppet är överstökat är det som att blåsa ut ett ljus. Då blir det tyst och tomt.