Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart kan du läsa din journal på nätet

Om drygt ett år kommer patienter i länet att kunna läsa sin journal på internet. Region Jämtland Härjedalen har påbörjat förberedelserna för att införa e-tjänsten "Journal på nätet".

Planen är att införa den nya tjänsten i slutet av 2016 eller i början av 2017. Det väntas leda till bättre kommunikation och planering, vilket ska göra det enklare för patienterna att vara delaktiga i sin vård.

– Tanken bakom Journal på nätet är att invånarna ska kunna gå in och läsa sin egen journal hemifrån på ett säkert sätt. Just nu tar Region Jämtland Härjedalen fram ett regelverk för vad tjänsten ska innehålla hos oss, säger Arne Wiktorsson, administratör för e-tjänster, i ett pressmeddelande.

Den nya tjänsten kommer att göra det möjligt för patienten att i efterhand kontrollera uppgifter från läkarbesöket och se planen för sin vård och behandling. Så småningom ska det också bli möjligt för patienterna att se var deras remiss befinner sig och det väntas minska behovet av att ringa vården för att kolla vad som kommer att hända härnäst.

– Region Jämtland Härjedalen utgår från de principer som har etablerats i övriga Sverige. Framför allt att vissa potentiellt känsliga delar av journalen inte visas på nätet. Det är viktigt att vi får in synpunkter från vårdpersonalen och att vi för en dialog i hela organisationen kring farhågor, risker och förväntningar samt eventuella behov av ändrade rutiner, säger Mattias Schindele, chefläkare, i pressmeddelandet.

Landstingen och regionerna har träffat en överenskommelse som innebär att tjänsten ska vara tillgänglig över hela landet senast 2017.

-

Mer om region Jämtland Härjedalen:

Regionen ska sälja tv-reklam på länets hälsocentraler

Regionen sätter ned foten om Stora Helvetet