Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart kan Östersund ha en kulturchef

Kultur- och fritidsnämnden blir en egen förvaltning vid Östersunds kommun.

Sannolikt kommer även en särskild tjänst som kulturhandläggare eller kulturchef att inrättas.

– En viktig förändring som jag har jobbat hårt för, jag är jätteglad, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Karin Thomasson (MP)

Argumentet är att nämnden ska kunna arbeta mer strategiskt om den slipper ur nuvarande system med beställarfunktion.

Den nuvarande politiska majoriteten (S+C+MP) vill dessutom avsätta i storleksordningen 60-80 miljoner för treårsperioden 2016-18 till att rusta upp Storsjöteatern och bygga en ny konsertlokal.

Den organisatoriska förändringen ingår i en större översyn av nämnder och styrelser, som representanter för samtliga partier tagit fram gemensamt.

Där framgår att Karin Thomasson tryckt på för att få en särskild kulturhandläggare till det nya kansliet, vilket också beslutades när fullmäktige nyligen klubbade budgeten för 2015.

– Med en egen förvaltningschef får vi annan frihet att arbeta, dessutom har vi redan anställt en kultursamordnare och bör enligt min mening även ha en ny handläggare för kulturfrågor, säger Thomasson.

Efter de massiva investeringarna i arenan vill politikerna även lägga undan pengar för att rusta upp Storsjöteatern och bygga en konserthall, så som en särskild utredning föreslog i fjol.

– Vår första prio för konserthallen är bibliotekstomten och det pågår en process för att kommunen ska överta ansvaret för den fastigheten också rent formellt, så att vi kan göra sådana investeringar.

För Storsjöteatern löper nuvarande driftsavtal med OSD ut under 2016, varför man bedömer det vara en lämplig tidpunkt att genomföra investeringar där.

Kommunen har också sagt ja till att medfinansiera planerna på att bygga ett Nationalmuseum Norr vid Jamtli, inte minst sedan Nationalmuseum klargjort en positiv hållning och tar merparten av investeringen.

– I slutändan är det nästa regering som avgör vad som händer där, men det känns positivt så här långt, säger Karin Thomasson.