Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart kan vintern komma

Det är mitten av november men fortfarande har vintern inte kommit. Temperaturerna har legat på mycket över de normala. Men snart kan vintern vara på väg.

Annons

Det har varit svårt för meteorologerna att sia om vädret. Kall luft brottas med varmare luft. Men allt fler tecken tyder på att vintern är på gång till Jämtlands län. Riktigt när vintern kommer till länet vet inte SMHI.

– Det får vi bekräftar under måndagen. Det avgörande är om kyligare luft lyckas ta sig in över länet, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog vid SMHI.

Under söndagen gick SMHI ut med en klass ett varning över Jämtlands- och Härjedalsfjällen. Blåst och nederbörd väntas i fjällen och SMHI varnar för hårda eller mycket hårda vindar med regn- eller snöbyar. Vindarna väntas ligga på mellan 15 och 20 meter per sekund. Varningarna i fjällen och på havet är av klass 1 vilket är den lägsta nivån på SMHI:s tregradiga skala. Men redan under söndagskvällen väntas vindarna lugna ner sig.

Annars är det lite av ett varannan dags väder som väntas till veckan.

– Mildare luft kommer in över län. Sedan kan det bli omslag och kyligare luft kommer in norrifrån, säger hon.

Men det kommer att vara frost under nätterna.

– Det blir kyliga nätter med några minus. Under dagen kan det bli plusgrader eller strax där under, säger Alexandra Ohlsson.

Det har varit en ovanligt varm period nu. Temperaturerna har varit över eller mycket över det normala. Under fyra dagar i rad har det varit minusgrader. Men under söndagen steg temperaturen igen och det blev plusgrader i stora delar av länet.

– Vintern har varit försenad, säger hon.