Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart öppnar självplocken

Nu är jordgubbarna inte långt borta. På jordgubbsodlingen "Källmans efterträdare" i Ope kan man snart plocka sina egna gubbar.

Gubbarna fick en bra start under de varma dagarna i maj, men sedan kom en period av kyla som stoppade bären från att växa. Men nu har det äntligen vänt.

– Nu har karten börjat rodna och nästa vecka börjar plockningen av det vi som ska säljas utanför mataffärerna, säger Gunnar Danielsson, som tillsammans med Carina Rönnholm tog över jordgubbsodlingen förra året.

Och självplocken?

– Det är ytterligare en vecka bort. Jordgubbarna man plockar på självplocken är de populära norska Sengana-gubbarna. De har inte riktigt samma hållbarhet men är väldigt söta.

Blir det mycket gubbar i år?

– Som det ser ut nu så blir det mycket, skörden ser ut att bli bra. Förra året var det en tredjedel av vad det ser ut att bli i år.

Och hur vet man när ni har öppet?

– Jag brukar sätta upp en skylt på vägen och så säger vi vad som gäller på telefonsvararen, säger Gunnar och avslutar:

– Det här är ju som en liten kultur. Det är inte så många odlare kvar längre.