Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart öppnar vintervägarna

Än är det inte kört. Det gäller bara att ha lite is i magen.

– Det ser ju ut att bli minusgrader ett par dagar nu. Och då törs jag nästan lova att vi får i gång isvägarna, säger P-O Zackrisson.

Att vandra omkring på Storsjöns is har de senaste dagarna inte varit något för nervklena. De ihärdiga plusgraderna har gjort att isen smält uppifrån. Natten mot tisdagen var det så pass kallt att det bildades en cirka centimetertjock isskorpa ovanpå smältvattnet.

Här och där trampade man därför igenom, till det undre tjocka islagret.

Därför är det inte ologiskt att fråga sig om isvägarna över huvud taget kan öppnas den här vintern. Om inte så skulle det vara första gången sedan mitten på 80-talet.

– Det är klart att man frågat sig vad tusan det ska bli av det här, berättar P-O Zackrisson, som är ansvarig för länets isvägar.

Han förklarar att kärnisen växt till sig osedvanligt långsamt den här vintern. Senaste veckan har den bara blivit 1 centimeter tjockare – och det är mycket ovanligt i mitten av februari.

– Vi har hunnit skotta upp vid Håkansta. Blir det bara kallgrader så kan vi öppna där om några dagar, tror Zackrisson.

P-O Zackrisson låter alltså efter omständigheterna positiv. Betydligt mera dämpad låter Janne Carlsson som jobbar med skridskobanan Medvinden.

– Det är ju det här med dubbelisarna som stör. Om det blir minus ett par dagar nu så är det förstås en utveckling i rätt riktning, menar han.

Så länge det ligger dubbelis går det inte att köra ut med maskinerna som hyvlar isen.

– Sedan är det viktigt att folk kan avhålla sig ifrån att gå på skridskobanan när den inte är öppen. Om de trampar igenom förstörs ju förutsättningarna att kunna åka skridskor där senare, säger Janne Carlsson.