Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart säljs dyraste villan i Östersund

Just nu finns det flera mycket exklusiva villor till salu i Östersund med omnejd. Nästa vecka kommer den mest exklusiva villan någonsin att säljas i Östersund. Prislapp kring 10 miljoner kronor.
Förtydligande: Alla villorna i artikeln och bildspelet är inte till salu. Några av dem är endast exempel på villor som är något utöver det vanliga.

Fastighetspriserna i Östersund och Åre ligger även nationellt sett högt i pris. Och trots att priserna närmar sig tio miljoner kronor för de mest exklusiva bostäderna finns det köpare. Även lokala sådana.

På frågan om kundkategorin finns för dessa höga fastighetspriser så kommer svaret blixtsnabbt från Rolf Sundström, mäklare i Östersund med 40 års yrkeserfarenhet.

– Japp. Jag har troligtvis förmånen att gå in i ett avtal nästa vecka där köpeskillingen landar mellan nio-tio miljoner kronor. Det blir "all time high" för Östersunds del, säger Rolf som drar paralleller med Bob Beamons längdhopp på 8,90 meter.

– Det tog lång tid innan det slogs, detsamma kommer att gälla det här priset, säger Sundström.

Var den villan ligger vill, och får inte, Rolf Sundström avslöja.

– Det finns ju inte så många adresser som är aktuella. Det får ni spekulera i själva, säger han avvärjande.

Huset på Frösön där intervjun genomförs ligger ute för drygt sju miljoner kronor. Även där finns det spekulanter. Huset är mycket speciellt med ett atriumrum centrerat i mitten av huset, öppet mot himlen. Huset som helhet är ytterst exklusivt. Men det är inte ensamt i sin kategori. Husen på Frösön med fjällutsikt, vissa områden i Karlslund och Odenslund ligger i topp.

– En gammal mäklarklyscha säger att det är tre faktorer som väger tyngst då priset bestäms. Det är läget, läget och läget. Brister på huset kan du alltid åtgärda, men knappast läget, menar Sundström.

Bostadspriserna har stigit kraftigt i flera år. Tillsammans med priserna i Umeå ligger Östersund i topp i Norrland.

– De höga priserna bottnar i det låga byggandet. Grunden för prisbilden är alltid efterfrågan och tillgång.

Nu sker visserligen en del på byggfronten i Östersund. Utbyggnaden av Storsjö Strand exempelvis kommer inte en dag för sent, menar Sundström.

Men trots att byggandet lokalt tar fart och trots att vi påverkas av det som händer på världsmarknaden, tror inte Sundström att vi nåt toppen av prisbilden ännu.

– Visst, det är lite darrigt i USA nu. Det kanske kommer att bli som under finanskrisen 2008. Alla marknader hatar osäkerhet. Under en tid kommer färre avslut att göras, försiktighet kommer att råda, säger Sundström.

Men han tillägger att de låga räntorna kommer att ligga kvar ytterligare en tid. Att vara mäklare i Östersund med omnejd är en sann dröm för en mäklare.

– Annars hade jag inte stått ut i 40 år, avslutar en skrattande Sundström.


--------------------

Hårt tryck på smålägenheter

Under den senaste 12-månadersperioden har priserna på bostadsrätter i riket stigit med hela 16 procent. Villor i riket har under motsvarande period stigit med fyra procent.

– Det är fortsatt väldigt stor efterfrågan på bostadsrätter i hela landet, säger Peeter Pütsep, vd på Svensk fastighetsförmedling.

– Villor har haft en helt annan utveckling än bostadsrätter. Omsättningen bland bostadsrätter är hög. Bland villor är den mer begränsad, säger Pütsep.