Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart snurrar Östersunds starkaste fläkt

Snart blir det blåsgaranti i Östersund. Men det handlar om inte om en permanent nordvästanvind, utan om den stora vindtunneln på Campus som börjar snurra om några månader.

Vindtunneln är den mest spektakulära ingrediensen på Mittuniversitetets nya forskningscentrum Sports Tech Research Centre, som invigdes under fredagen. Det är ett tvärvetenskapligt forskningscentrum med fokus inom forskning för innovativ utveckling av teknologi och utrustning för sport och outdoor. Förväntningarna och intresset för forskningscentrat har varit höga från de respektive branscherna. Vindtunneln kommer exempelvis att utnyttjas av både skidåkare, löpare och tältmakaren Hilleberg. Här finns också ett flertal nationellt unika laboratorier, som bland annat ska vara till gagn för funktionshindrade.

Ett hundratal personer fanns på plats för att följa invigningen, där både Mittuniversitetets egen personal och gästföreläsare turades om i talarstolen. När invigningsbanden hade blivit klippta så fick besökarna en försmak av vad laboratorierna har att erbjuda, och många var naturligtvis nyfikna på hur vindtunneln skulle se ut.

– Det arbetas fortfarande för fullt på den, men i slutet av januari ska den vara färdig, och invigningen kommer att ske i mitten av februari, hälsar universitetslektorn och projektledaren Mats Ainegren.