Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snävare budgetramar i Berg

Verksamhetsnämnden i Berg, som i fjol drog över sin budget med 13,8 miljoner kronor, har ett par mycket svåra år framför sig. Både nästa år och 2011 tvingas man klara sig på en budget som är runt 9 miljoner kronor lägre än årets anslag.

Det framgår av det förslag till preliminära budgetramar som nu lagts.

Det är det fortsatt försämrade skatteutfallet som gör att nämnderna, och främst då verksamhetsnämnden, får mindre att röra sig med de kommande åren.

Sedan den preliminära budgeten för 2010 antogs av kommunfullmäktige för snart ett år sedan har skatte prognosen stegvis nedskrivits med 21 miljoner kronor.

Det innebär att skatteintäkterna för 2010 endast kommer att öka med 1 miljon jämfört med årets beräknade skatteintäkter. För 2011 pekar prognosen mot en mycket blygsam ökning med 2,1 miljoner kronor.

– Stora kostnadsbesparingar behöver göras för både 2010 och 2011 för att kunna klara en budget i balans, fastslår kommunens ekonomichef Ralf Westlund i sitt tjänsteutlåtande.

För nästa års budget måste också beaktas att underskottet från 2007 på 2,3 miljoner kronor måste täckas för att balanskravet ska uppfyllas.

De nu föreslagna preliminära budgetramarna för 2010 och 2011 har gjorts utifrån samma procentuella fördelning som gäller i årets budget.

Verksamhetsnämnden får nästa år nöja sig med 345 miljoner i stället för årets budgetram på 354,1 miljoner kronor.

Kommunstyrelsen får sin ram minskad från 43 till 41,9 miljoner kronor.

Miljö- och byggnadsnämndens ram minskas från 2,3 till 2,2 miljoner kronor.

Sammantaget är det en minskning av anslagen med 10,3 miljoner jämfört med 2009.

För 2011 förslås endast en marginell ökning av nästa års ramar.