Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snittblomma med stort s

I kalendern är det inte långt kvar till våren, men tittar man ut kan det kännas som en evighet. Då passar vi på att fuska till oss lite vårkänslor.

Annons

– Alla älskar tulpaner, de påminner oss om våren, säger Sven Björkebaum som är trädgårdsarbetare.

Han jobbar på Växtvaruhuset i Östersund och tycker sig märka att försäljningen av tulpaner har ökat jämfört med samma tid förra året.

– Kanske att det säljs mer än i fjol, men det är ingen dramatisk ökning. Kring Alla hjärtans dag sålde vi mycket tulpaner. Det brukar ju vara rosor som går åt då, säger han.

– Svenskar vill ha blommor som är knoppiga, medan man i resten av Europa vill ha utslagna blommor. De vill att det ska vara snyggt när man köper dem. Men svenskar vill ha blommor som håller länge, förklarar Sven Björkebaum.

Försäljningen av tulpaner börjar julveckan och slutar strax efter påsk. Efter det går intresset över till andra blommor och till hösten är det blandbuketter med mycket rosor som lockar. Men under våren är det tulpaner som står högst upp på listan över många svenskars favoritblommor.

– Tulpaner är snittblomman med stort s under perioden januari–april, säger Sven Björkebaum.

– Det är för att det är vår i luften. Jag brukar köpa tulpaner och i dag var det dessutom bra pris, säger hon.

Men det är inte tulpaner som är hennes favoritblomma.

– Nej, ros är favoriten men tulpaner ligger nära, säger Eva Jakobsson.