Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snöfall som lyfter Årefjällsloppet

Nästan barmark i lördags och kris, men söndag-måndag kom äntligen snön och nu blir det Årefjällslopp mellan Vallbo och Åre enligt ursprunglig plan.

Det är därmed bäddat för skidfest precis som premiäråret 2013.

– Jag har kört sträckan ända till Åre med skoter i dag måndag och det ser bra ut. Det har kommit tre decimeter. Men som vi har väntat, säger Latti Östlund, banchef för långloppscupens världsfinal nästkommande veckoslut.

Annat var det i lördags eftermiddag. Då låg startplanen i Vallbo nästan bar. Hela vintern har förresten präglats av snöbrist i kombination med värme och idelig blåst, som virvlat bort de stackars snökorn som fallit från himlen över västjämtland. Inte minst i trakterna kring Ottsjö stod krisen för dörren då barmarksfläckarna var många.

Fast i helgen och på måndagen vände det. Snön vräkte ner och de minst tre decimeter som banchefen Latti Östlund efterlyst för att få till hela den långa sträckningen, kom som på beställning.

– Det är viktigt för hela området att tävlingen kan genomföras på ett bra sätt. Jag känner extra glädje en dag som denna när det spontant kommer folk ur stugorna och sätter sig på skotrarna och hjälper till, både i trakterna av Ottsjö, Edsåsdalen och Åre, berättar Latti Östlund.

Nu väntar förstås ett antal dagars hårt arbete med prepareringen, men enligt Latti Östlund är det ett kärt jobb, nu när råvaran äntligen finns i form av snö att jobba med.

Arrangörerna flaggar på sin hemsida för att båda Vasaloppsvinnarna John Kristian Dahl (Team United Bakeries) och Laila Kveli (Team Centric) startar i Årefjällsloppet 29 mars.

Även Holmenkollens femmilsmästare Daniel Richardsson finns med i startfältet, liksom Maria Rydqvist. Och många fler profiler lär dyka upp nu när vintern äntligen kommit även till västjämtland i form av både snö och minusgrader.