Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snöflingor i klassrummet

– Kan ni tänka på snöflingor som virvlar runt i luften? Och försöka röra er som de gör?

Ulrika Karlsson rör lite på armarna för att visa, men det behövs knappt för barnen fattar direkt.

Det är tisdag förmiddag i Odenslundsskolan och en av förskoleklasserna har besök av danspedagogen Ulrika Karlsson, utbildad på Danshögskolan och frilansare som jobbar både med Klubb3 ihop med Klubb SAM och med indisk Bollywood.

Men dessutom besöker hon en rad skolor för att locka barn till sin dansundervisning på Gamla Tingshuset.

– Dans är en fantastisk form för att uttrycka sig. Före skolan är både pojkar och flickor roade och öppna för att prova på och då ska de åtminstone få chansen.

Med enkla figurer och mycket lekfullt får Ulrika barnen i klassrummet att bli allt från istappar till nysmält snö eller en snöstorm.

Och när hon delar ut smala pappersark att öva med är associationerna självklara - skidor, fötter till snögubbar eller bara snöflingor. Barn har inga problem att snappa symboler och abstrakta bilder.

– Det viktiga är att de får utrymme att hitta sina egna uttryck, jag ska inte styra hur de gör sina rörelser, det är deras egna sätt att använda kroppen som är spännande. De ska inte härma mina rörelser, för de hittar snabbt egna.

Under våren har Ulrika kurser för barn upp till skolåldern, tills vidare arbetar hon inte med äldre barn. Samtidigt kommer hon att starta kurser i Bollywood, som hon vidareutbildat sig i borta i Indien, men då gäller det vuxna elever.

Östersund har flera stora dansskolor och intresset har ökat på senare år:

– Länet har ju stort friluftsintresse, men dans är också en utmärkt form både att röra sig och lära känna sin kropp. Och som sagt att uttrycka sig.