Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snöhjärtat och mångfalden

Tidigare har Östersunds kommun tagit emot cirka 100 flyktingar. I år har man lovat 320 människor skydd.

Har vi verkligen råd att ta emot så många?

– Ja, säger kommundirektören Bengt Marsh.

– Beslutet togs med stor politisk enighet.

Vi har helt enkelt inte råd att INTE göra det.

Ska vi inte ta hand om våra äldre först och främst?

– Även om vi skulle ha hur mycket pengar som helst så kommer vi inte att ha tillräckligt med personal. Allt fler äldre ska tas hand om av allt färre unga. Det är en ödesfråga.

Vi behöver bli fler!

Bengt: Jämtland har tappat 7 000 personer de senaste 25 åren. Strömsund och Ragunda har tappat en fjärdedel av sin befolkning. Hela Sverige har ökat med en miljon och det är huvudsakligen invandringen som ger de positiva siffrorna. Men 90 procent har hamnat runt de tre storstäderna.

Vi behöver bli fler som betalar skatt och tar jobb i offentlig service. En befolkningsökning betyder mer statsbidrag. I går besökte jag en privat vårdgivare på Frösön, Strukturrutans Rut Berglund. Hon pratade om de nya jämtarna som en jättebra resurs, engagerade och duktiga.

Mångfald är lönsamt?

Bengt: Om vi kan ta tillvara alla olikheter är det en tillväxtfaktor och en konkurrensfördel för kommunen. Kön, etnicitet, religion, sexuell läggning, rörelsehinder eller ålder ska inte spela någon roll.

Det ska vara lätt att besöka och bo i Östersund. I USA har man lärt sig att dra fördel av olikheter, att använda sig av alla olika kompetenser.

OECD har gjort en stor undersökning av de ekonomiska konsekvenserna av invandring i 27 länder och konstaterar att invandare i Sverige bidrar mer till stat och kommun än vad de får tillbaka.

Det finns en "norm", en svenskfödd, icke funktionshindrad man i åldern 25 till 54 år som är modellbilden för kompetens och som den köpstarka kunden.

Det är bara det att 76 procent av befolkningen inte stämmer in på den normen.

Fler flyktingar. Hur fungerar det?

Bengt: Det är en dramatisk ökning för oss och en ökad arbetsbelastning. Men med bra stöd och samarbete av teknisk förvaltning, integrationsservice och skolan fungerar det. Nu har vi även fått loss lägenheter.

Vart och ett av de kringliggande länderna runt Syrien har tagit mot fler flyktingar än av hela EU har gjort. Fyra miljoner är på flykt i det egna landet, 30 procent har lämnat sina hem. 277 personer har kommit hittills till Östersund. En del kommuner i södra Sverige protesterar och ser inga möjligheter att ta emot.

Östersund har ökat sin del kraftigt och försöker, men det räcker inte om inte alla kommuner gör det

Vi behöver fler medarbetare

Bengt: Den absolut viktigaste tillväxtfaktorn för en kommun är att den har en bra grundläggande service som skola, barn och äldreomsorg, bra snöröjning, infrastruktur och så vidare.

Medarbetarna är de viktigaste ambassadörerna. Vi har två år i rad nu haft medarbetardagar för att informera om det aktuella läget.

I år var temat mångfald, på tio träffar har vi mött 4 968 anställda inom kommunen och fått bra respons tillbaka.

Östersunds kommun har en uppgift

En hel värld står och beskådar, när den tolv meter höga muren byggs, utan att kunna göra någonting.

På kommunens medarbetardagar berättar Bengt Marsh och visar bilder från sin privata resa till Palestina/Israel för två månader sedan.

– Vi var även där för två år sedan och åkte igen för att lära oss mer. I flyktinglägret Balata som ligger i staden Nablus från 1948 är det flyktingar inne på den fjärde generationen som bor. De hade marker tidigare i Jaffa innan de fördrevs.

De lever där utan något internationellt stöd och känner sig utlämnade. Någon sa där, "vi är människor, inte siffror".

En bild som Bengt visar är från staden Hebron, södra Västbanken, israeliska bosättarna har illegalt byggt ovanpå palestinska hus och över en marknadsgata där palestinierna fått sätt upp skyddsnät eftersom bosättare kastar ned avfall och skräp.

Vi känner oss som levande begravda, sa en annan.

Tillfarter blir blockerade, jordbrukare har svårt att nå sina marker. Oliver och vindruvor förgiftas. Kvinnor får missfall. Civilingenjörer kör taxi och barn har svårt att gå till skolan utan att bli attackerade.

– Tänk bara tanken här, säger Bengt, att Torvalla skulle bli isolerat på det här sättet. Att de inte skulle ta sig till centrum. Att behöva ställa sig en checkpoint klockan 4 på morgonen och bli förnedrade och kränkta.

Våld föder våld och det är extremister på båda sidor som göder hatet.

– Se Palestina som ett exempel på flyktingsituationen i världen. Många av dem som nu flyr helvetet i Syrien är statslösa palestinier som nu åter flyr för andra, tredje gången för sina liv.

– Därför har Östersunds kommun en uppgift.