Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snöläget på skidanläggningarna

En mild och torr vinter bjuder på utmaningar för länets fjällanläggningar. Men det är inte alla som har mindre snö än normalt.

Annons

Årets vinter har hittills varit av det mildare slaget. SMHI rapporterar att det över västligaste Skandinavien huvudsakligen blåst från en sydostlig riktning och att det varit torrt eller till och med mycket torrt. Vissa mätstationer i fjällkedjan hade ingen mätbar nederbörd under hela januari månad. Något som inte har gynnat länets skidanläggningar.

– Vi har mindre snö än normalt men alla liftar är öppna utom en, säger Rickard Svedjesten som är driftschef i Bydalen.

– Folk som har besökt oss under sportloven har varit förvånade över hur bra pister vi har med tanke på snöläget och det är tack vare våra duktiga pistmaskinsförare. Vi har varit med så länge att vi inte oroar oss, snön kommer alltid till påsk.

SkiStar, som bland annat driver anläggningarna i Åre och Vemdalen, tycker att läget är bra.

– Än så länge är det inga problem i Åre. Vi hade några kalla veckor i januari då vi kunde tillverka bra med snö. I Vemdalen har vi dessutom haft stadigt snöfall och där öppnade vi väldigt tidigt på säsongen, säger Helena Engelbrecht, informatör på SkiStar.

Snöbristen verkar vara lokalt begränsad över ett område från Östersund och västerut mot norska gränsen. Både från Härjedalen och norra Jämtland rapporteras det om mycket goda snöförhållanden. I Ramundberget berättar sportchefen Kalle Ljungberg att han mätt upp ett kompakt snödjup på 110 centimeter.

– Vi har bra förhållanden och det ser bra ut inför framtiden. Det har varit nära 0 grader men snön har inte smält. Vinden har konstant varit från syd eller ost, vilket normalt inte är bra för Jämtland, men vi har ändå fått bra med snö. Det vi däremot önskar oss just nu är sol.