Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snön kom – men inte plogbilen

Den snö som dalade ner under tisdagen skapade problem efter delar av riksväg 84. Många kritiska röster hördes och det var väghållaren Svevia och dess entreprenörer som det klagades på.

– Det är minst sagt svagt. Alla visste att det skulle komma mycket snö och ändå struntar man i att ploga, säger en arg bilist i Funäsdalen.

Det var framför allt sträckan efter riksväg 84 mot norska gränsen de flesta klagomål gällde. Trots att det hade kommit tolv centimeter nysnö dröjde det länge innan någon plogbil kom. Bland annat resulterade det i att en lastbil halkade ner i diket när den försökte slira upp mot Hållan, väster om Funäsdalen.

– Otroligt att man inte verkar bry sig om att ploga. Det är bara turen att inga allvarliga olyckor ägde rum, säger en annan trafikant.

Först efter klockan tio på förmiddagen kom plogbilen och snöröjde sträckan.

Liknanden problem var det delvis efter 84:an mellan Tännäs och Långå.

Jenny Thalin Eriksson är Svevias platschef i driftområdet Sveg.

SMHI varnade att det skulle komma snö. Hur kunde ni missa det?

– Vi var beredda och visste att snön skulle komma. Men det kom en rejäl mängd på endast två timmar och då är det svårt att hinna med. Tidsmässigt klarade vi de kriterier som Trafikverket har efter stora delar av 84:an.

Men knappast sträckan Funäsdalen-Norska gränsen?

– Där är vi medvetna om att det blev problem. Orsaken till varför plogningen dröjde var att en av entreprenörens lastbilar var trasig, säger Jenny Thalin Eriksson.

Hon berättar att riksväg 84 är en klass 4 väg vilket innebär att det ska plogas när det lagt två centimeter snö på vägbanan. Åtgärdstiden är enligt avtalet fem timmar.

Skickar ni ut entreprenörerna under ordinarie arbetstid för att spara pengar?

– Nej absolut inte, vilken tid det är på dygnet spelar ingen roll. Under tisdagen kom snön först tidigt på tisdagsmorgonen.