Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snöröjare välkomnar kallt väder och snöstorm

Snöröjarna trotsar lågkonjunkturen. Tack vare den snörikaste vintern på 20 år.
– Ju mer det snöar desto mer jobb får vi,
säger Mikael Göthesson.

EAG är bara en av många entreprenörer som sköter snöskottningen i Jämtlands kommuner. Ett jobb som alla andra, men med arbetstider som påminner om jourhavande läkares.

– I morse började vi halv fyra, gränsen för att vi ska åka ut är sju centimeter, säger Mikael Göthesson, trafikledare på EAG.

Tio man totalt från EAG arbetar med snöröjningen i Brunflo, Odensala och Riksväg 87. Tre förare per fordon och dygn, förarna väljer själva när de vill byta.

– Man kör två vändor, först för att grovröja och sedan tar man rastplatser och liknande. Andra svängen sandar man också, säger Mikael Göthesson.

För snöröjarna är det bästa vädret snöstorm och många minusgrader.

– Snön blir ju mest lättskottad när det är kallt. Är det plusgrader så ökar ju risken att du kör fast dessutom, säger Mikael Göthesson.

Snöröjningen är egentligen en bisyssla, något som man på EAG börjat med för att inte stå helt stilla på vintern.

– Sommaren är vår högsäsong egentligen, då jobbar vi åt Vägverket, vid vägbyggen och liknande, säger Mikael Göthesson.

Det finns en viss prioritering vilka vägar som röjs först. Vältrafikerade vägar, typ Rådhusgatan och E 14 är högt prioriterade. Små byvägar och bostadsområden å andra sidan har låg prioritet. Något som inte alltid uppskattas berättar Mikael Göthesson.

– Visst, folk ringer till oss och klagar. Snöröjning är ett sådant område där folk tror sig vara experter. Men de flesta är förstående, i alla fall den här tiden på året, säger han.