Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snöröjarna som håller Sveriges högsta väg öppen

En bandtraktor försedd med jätteskopa och väghyvel med en snöslunga håller numera vägen över Flatruet öppen under vintern.
– På det här sättet kan vägen hållas öppen oftare, säger entreprenören Lennart Edlund.

De upp mot tio meter höga plogkanterna som brukar finnas längs Flatruetvägen är borta. Numera flyttas snömassorna nära hundra meter från vägen. De snövallar som bildas fungerar som gammaldags snöskärmar och resultatet blir att vägen kan hållas öppen för trafik oftare.

– Det har fungerat riktigt bra. Vi testade förra vintern och det har gått över förväntan.

Det säger Lennart Edlund, från Frösön, som igår satt i sin bandtraktor och flyttade snö i massor. På ett dagspass hivar han iväg 25 000 kubikmeter snö. Allt för att hålla Sveriges högst belägna allmänna landsväg, som går från Mittådalen över Flatruet till Skärkdalen och Ljungdalen. Högsta punkten är 975 meter över havet. En vidunderlig utsikt över fjällvärlden där man bland annat kan se långt in i Norge.

– Jo, inte kan man klaga på utsikten. Men det är inte alla dagar det är sånt här väder.

Vägen invigdes under pompa och ståt 1938 men först 1986 öppnades den för vintertrafik. Under åren har ansvariga provat olika metoder för att hålla vägen öppen. Något som långt ifrån varit problemfritt. Många är de som menar att vägen mer varit stängd än öppen. Detta då den snabbt blåst igen då det fanns höga plogkanter vid vägkanterna.

– Trots att det varit rejält med snö den här vintern har vi aldrig behövt stänga på grund att det inte gått att ta sig fram. Däremot stängs den då sikten är så dålig att man inte ser något, säger Lennart Edlund.

Bandmaskinen som han igår spakade är en jätte på 48 ton. Snön förpassas utan problem till stora högar.

– Vi behöver nog bara använda bandaren några veckor till. Sen klarar vi resten av vintern med hyveln och slungan.

Slungan som är monterad på vingen på väghyveln sprutar iväg snön runt 50 meter från vägbanan. Skulle sikten vara obefintligt är det inga problem.

– Nejdå, i värsta fall kan hyveln styra sig själv efter GPS-systemet som finns monterat.