Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snow Patrol utmanar U2

Världens tråkigaste band och musikkonstellation har i runt 15 år hetat U2.

För mig, i alla fall. U2 är på många sätt urtypen av själlös rock, arenapampigt och monotont, lättsamt och genomskinligt. Det spelar liksom ingen roll hur många träd eller barn Bono räddar, eller hur läckra mössor The Edge klär sin hjässa med. U2 står för, och kommer för mig alltid att stå för, den mest standardiserade och gråa arenarock som finns.

Men nu tycks det finnas motstånd gällande just monoton arenarock. Snow Patrol har nämligen släppt sin nya platta ”Fallen empires”, en soppa av tristess så grå att jag nästan får huvudvärk.

Snow Patrol har gått från att blivit bandet som sålde löjliga mängder skivor på grund av ett tämligen annorlunda sound och melodisk kontra melankolisk poprock med både känsla och någon form av budskap, till en arena-akt med vansinniga ambitioner som redan faller på startlinjen. ”Fallen Empires” känns som ett band som imploderat, där poängen verkar ha varit just att tangera ett U2 under storhetstiden, men i stället resulterat i den tommaste och mest monotona tråkplattan på år och dar. Det handlar, på varje låt, om runt 30 sekunder. Under dessa 30 sekunder går det att konstatera att ingenting egentligen kommer att hända, utan det kommer att låta precis likadant tills nästa låt. För att sedan upprepas. Det ska tydligen räcka.

Snow Patrol har försökt experimentera, och med all rätt, för de har tidigare lyckats med just detta. Men det som en gång tog dem från puben till just arenan verkar ha fallit bort på vägen, och bandets prestationer har mynnat ut i en ganska ultimat skvalmusik, något som passar bilresan till jobbet. Eller till storstädningen. Inte mycket mer. Tomt, oinspirerat och ofta omotiverat. Varför valet gjordes att kasta in diverse klubbslingor, som ärligt talat får mycket att kännas som just radioskval, övergår mitt förstånd. Grattis U2, här har ni numer riktigt farlig konkurrens.