Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snudd på strålande

Anders Johansson och Måns Nilsson, med det slagkraftiga artistnamnet "Anders och Måns" är så genomgoa och charmiga att man måste tycka om dem.

Att dissa dem skulle vara som att såga Kalle Moraeus och söta kattungar samtidigt. Nu behövs inte det, eftersom föreställningen "Primater med topplån" är snudd på strålande. Anders och Måns är inte bara mystomtar, de är skoj-ighetspaket. Välskrivet material, tvärsäker komisk tajming och publikkontakt.

Redan i början hypnotiserar de publiken till att masspsykotiskt vända sig om till främlingarna på raden bakom och säga "Jag älskar dig". Smart start på en föreställning om flockmentalitet och kärlek.

Det handlar mycket om löjliga konsumtionsmönster, smartphones, sms-sjuka barn och tossiga översättningar. Uttjatat och skenbart ytligt, men väldigt kul i Anders och Måns tappning.

De blandar igenkänningshumor (även om få känner igen sig i att ha råd med däckhotell) och allvarligare ämnen, som att vi bor i ett land där Eskil Erlandsson har makt och E-Type har fans.

Till publikens jubel och med oskyldig uppsyn – med overheadapparat som vapen – prickar duon dessutom in jaktkritik mitt i rikets skjutgalnaste landskap. Hysteriskt roligt om hur mänskligheten är kvar på stenåldersstadiet.

Text, koreografi, scenografi, tekniska lösningar och de smarta musikinslagen bildar en komisk helhet som känns helt självklar och är väldigt underhållande.

Karin Turesson är stabil musikalisk stomme och Anders & Måns själva höjer ribban för komedisånger ett ordentligt snäpp. Vi får både en snygg powerballad om trafikvett, en sång om konferensfylla samt en trudelutt om landsbygdsministerns något avslagna syn på kärlek.

Det är sällan man hör ordet "inseminera" i låttexter nuförtiden. Lika sällan skrattar 400 personer ihop i två timmar, men tack vare Anders och Måns hände det i lördags.