Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snuskigt mycket kött

I veckan har det kommit in flera nya rapporter relaterat till köttätande och köttproduktion.

En artikel i Svenska Dagbladet avslöjade att fläskkött från Danmark och Tyskland bär på antibiotikaresistenta bakterier. Det är ingen stor risk för människor att smittas när man äter kött, men det visar på hur många andra länder får problem av sitt slentrianmässiga användande av antibiotika vid djuruppfödning. Ett problem för den globala hälsan på sikt.

Sambandet mellan hög köttkonsumtion och hälsoproblem är väl känt sedan tidigare. Kött innehåller mycket näring, protein och flera viktiga spårämnen, men hög konsumtion ökar risken för bland annat mag- och tarmcancer samt kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar.

Det största problemet med att försöka diskutera hur köttkonsumtion påverkar oss är att debatten är så polariserad och upptrissad. Marginaliserade djurrättsgrupper påstår att ägandet av djur är att jämföra med slaveri och kolonialism. Vilket skapar, med all rätt, ilska och irritation. Vegetarianism sågs länge som en subkultur, både av utövare och skeptiska åskådare, där man skrek slagord om att kött är mord. Det står givetvis anhängare fria att prata och göra som de vill, men det enkla valet att inte äta kött, eller att äta mindre kött, behöver inte vara så kontroversiellt och ska inte ses som en extremåsikt. Man behöver inte skriva upp på absurda påståenden om att människor och djur är lika mycket värda bara för att man ser vinster i mindre köttätande.

På samma sätt har vissa köttätare också gjort en onödigt stor affär av sina kostvanor. Män koketterar med att grönsaker är kaninmat och likande fånigheter. Köttfri måndag i skolor har lyfts fram som något särskilt, vilket drog ner löjliga protester och skapade onödigt mycket debatt. Bland annat i form av ungmoderater som delade ut hamburgare som en fråga om valfrihet. Samtidigt har alla svenska skolungar länge glatt ätit pannkakor till lunch utan att göra ett ställningstagande av det.

En riktigt fin mör biff, från ett friskt och välgött djur är en fantastisk råvara och en delikatess. Det finns många som vill äta det av den anledningen. Den kommer fortsätta finnas på många av våra tallrikar och det behöver inte vara någon katastrof. Däremot äts det ofta kött där man inte ens bryr sig om smaken. Det finns mycket dåligt kött som få av oss skulle sakna.

Den som vill ska få fortsätta äta riktigt bra kött då och då. Samtidigt skulle både vi själva och naturen må bättre av om vi blev lite mer kritiska till det slentrianmässiga köttätandet och den storskaliga djuruppfödningen.