Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sociala villkor ska med

De sociala villkoren hos entreprenörerna ska beaktas – det är en punkt som ska finnas med när Östersunds kommun reviderar sin upphandlingspolicy.

Annons

Östersunds kommun måste ställa tydligare krav på att de entreprenörer man anlitar tar ett socialt ansvar. Det gäller både för kommunen och för de kommunala bolagen.

Den åsikten förde vänsterpartisten Nisse Sandqvist fram på tisdagens kommunstyrelsemöte i Östersund, vilket följdes av en lång diskussion.

Det var när politikerna pratade om ägardirektiven för bland annat Jämtkraft och Östersundshem som Nisse Sandqvist väckte frågan. Han nämnde bland annat medialt uppmärksammade skador och dödsfall som inträffat i samband med vindkraftsarbete.

Sandqvist fick medhåll av kommunalrådet Karin Thomasson (MP) som själv tog upp hur situationen var för arbetarna vid bygget av kraftstationen i Hissmofors, något som ÖP rapporterat om. Även Pär Jönsson (M) höll med Nisse Sandqvist.

Styrelsen bestämde att de sociala villkoren ska beaktas när man reviderar upphandlingspolicy, både för kommunen själv och för de kommunala bolagen.

Sandqvist undrade också om Östersundshem kan klara sina avkastningsmål, i och med de stora underhållsarbetena de har framöver.

Centerpartisten Andreas Karlsson (C) – som ersatte kommunalrådet Carina Asplund – fick igenom att Östersundshems ägardirektiv ska innehålla att bolaget ska bidra till att kommunens landsbygdsstrategi och tillväxtplan förverkligas.

I diskussionen kom Magnus Andersson (C) – även styrelseledamot i Östersundshem – in på den större affärsrisken med att bygga bostäder utanför tätorten Östersund/Frösön, kontra landsbygdsstrategin som ska verka för kommunen utanför staden.