Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialdemokraterna stoppade lån till förening

Socialdemokraterna lyckades stoppa ett kommunalt lån till den ideella föreningen Åres Gröna Dalar. Föreningen vill i väntan på statliga pengar ta ett lån för att lösa likvidationsproblem.

– Det är allvarligt att vi ska finansiera staten på det här viset, menade Anna-Caren Sätherberg (S).

Åres Gröna Dalar förvaltar EU:s Leader i Åre-området. Åre kommun medfinansierar Leaderområdet med 2,3 miljoner kronor.

Redovisningen inom Leader går till så här: först upparbetas kostnader för till exempel olika projekt som föreningar driver. Sedan redovisas kostnaderna till Jordbruksverket som först därefter gör en utbetalning.

Nu har föreningen har hamnat i en knipa eftersom man väntar på pengar från Jordbruksverket för redan godkända redovisningar och kostnader som inte hunnit redovisas. För närvarande tar det cirka åtta månader från sänd redovisning fram till att utbetalning sker. Åres Gröna Dalar behöver ett lån av kommunen för att klara ekonomin.

Enligt en tjänsteskrivelse till kommunstyrelsen har föreningen handlat i god tro, de sena utbetalningarna ar inte kunnat förutses av någon.

När kommunstyrelsen behandlade ärendet sa de ja till lånet. Men när ärendet togs upp av kommunfullmäktige på torsdagen lyckades Socialdemokraterna skjuta upp ärendet genom en så kallad minoritetsåterremiss. De krävde att föreningen ska göra en fullständig ekonomisk redovisning och ge förslag på alternativa lösningar. Dessutom ville de att kommunen ska skriva till staten om deras arbetssätt med sena utbetalningar.

Anna-Caren Säterberg (S) påpekade att det är fel att låta kommunen vara en bank åt Jordbruksverket. Dessutom skulle ett lån till föreningen vara prejudicerande, andra föreningar kan komma att kräva lån.

Daniel Danielsson (C) förklarade att föreningar som Åre Ridklubb, Mörsil i Mitten, Södra Årefjällen och andra kommer att få problem om inte kommunen rycker in

Jan-Ove Lindholm uttryckte förvåning över debatten. Åre kommun har ju beviljat stora lån tidigare som till skidtunneln i Åre.

– Det handlar om ett lån som ska återbetalas. Vår likvidation är mer än bra. Jag tycker att vi gott kan ge ett lån på 750 000 kronor för att hjälpa föreningar.