Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialdemokratisk desperation

Wanja Lundby-Wedin får ta hela smällen för Socialdemokraternas ras bland väljarsympatierna. Det är fegt och visar på desperation.

Annons

Partiets problem stavas i lika hög grad till Mona Sahlin och hennes bristande förmåga att kunna erbjuda ett trovärdigt regeringsalternativ.

När Socialdemokraterna utser Wanja Lundby Wedin till syndabock begås ett kardinalfel. Partiets självkritiska analys blir för snäv. Skygglappar skymmer de verkliga bekymren: Partiledarens vindflöjelsliknande ledarskap och villrådighet när saker går henne emot.

senaste opinionsmätning är katastrofal för Socialdemokraterna. På en månad har partiet tappat nästan nio procent. Samtidigt stormar huvudmotståndaren Moderaterna fram med lika många procent. I ett huj har oppositionen tappat sitt ointagliga försprång.

hos det forna regeringspartiet. Lättast blir att skylla på någon. Säkert bidrar LO-ordförandens taffliga agerande i AMF-styrelsen till opinionsdebaclet. Men mer troligt: En kombination av AMF-historien, en rörig röd-grön samarbetssoppa och Mona Sahlins egna tillkortakommanden, skapar tvivlande väljarskaror.

för en vecka sedan att hon hade fullt förtroende för Wanja Lundby-Wedin. Då stormade det som värst kring AMF-styrelsen, men Arbetarpartiet och dess allierade LO-förbund skulle hålla ihop.

Nu ser vi vad det handslaget var värt. Ingenting, för när partiets ras blev uppenbart ändrade sig Mona Sahlin likt en vindflöjel. Hellre offra Wanja än att behöva söka efter egna fel. En blivande statsministerkandidat som byter fot så lättvindligt är inte mycket att luta sig mot.

Partisekreterare Ibrahim Baylan skyndade förstås snabbt till Sahlins sida och därmed tycks analysen vara gjord.

ökar nu timme för timme. Redan i går eftermiddag höll LO ett telefonmöte med krisstämpel över sig. Och det kan i förlängningen bli så att Wanja måste kliva av både AMF-styret och lämna LO-klubban ifrån sig.

I fallet kan hon i förlängningen faktiskt dra partiledaren med sig. Förmår inte Mona Sahlin vända nuvarande opinionsläge, lär nämligen kritiken mot henne tillta inifrån.

Mycket ska förstås till för att byta partiledare ett år före ett riksdagsval, men den som inte inger förtroende får svårt att överleva politiskt. Där är om inte annat historien en brutal sanningssägare.