Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialen får kritik för sen tvångsvård

Socialtjänsten kritiseras för sen tvångsvård av en ung hemlös missbrukare. Vi behövde tid för att se om vården kunde bli frivillig, försvarar sig Socialen.

Den nya myndigheten som granskar sociala ärendet, Inspektionen för vård och omsorg, kritiserar Socialtjänsten i Östersunds kommun för att inte har gripit in mot en ung missbrukare som det kom fler och fler varningssignaler om.

Personen hade varit drogfri i 1,5 år när det före jul 2012 började komma fler och fler oroliga anmälningar från föräldrar, syskon och polis om att det började gå snett igen.

Det kom också signaler om att den unga missbrukaren inte klarade av några frivilliga åtgärder. Ändå startade Socialtjänsten inte någon utredning i enlighet med LVM, lagen om vård av missbrukare. Det anser myndigheten är anmärkningsvärt.

Inte förrän i början på mars 2013 påbörjades en sådan utredning. Socialtjänsten anser att de här månaderna som passerade behövdes för att "kunna bedöma x:s förmåga och motivation till vård på frivillig väg".