Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialstyrelsen kritiserar ECT-rapporteringen

Jämtlands läns landsting får kritik av Socialstyrelsen för att det inte rapporterat alla elbehandlingar. Ytterligare 13 landsting kritiseras på samma sätt.

– Vi ser allvarligt på att landstingen inte rapporterar all vård enligt uppgiftsskyldigheten och vi kommer att följa upp underrapporteringen till patientregistret med respektive landsting, säger Hillevi Rydh.

Hon är statistiker vid Socialstyrelsen.

Men det är inte så att människor i Jämtlands län får elbehandling i hemlighet, eller fick hemlig behandling under 2010 som är det år som Socialstyrelsen granskat.

– En del av avdelningspatienterna rapporterades på fel sätt. Därför blev det fel i statistiken. Från och med 2012 är det riktiga siffror, säger Märit Wiklund som är chef för ECT-enheten i Östersund.

Under 2012 var det 65 personer som fick ECT i Jämtlands län. I genomsnitt fick de ECT vid tio tillfällen. Totalt gavs det 666 elbehandlingar vid ECT-enheten i Östersund.

Sedan 2012 är det sjuksköterskor vid ECT-enheten och inte läkare som utför elbehandlingarna.

Det har ökat kontinuiteten, eftersom patienterna träffar samma behandlare i stället för att få en ny behandlare var tredje månad när underläkarna under utbildning bytts mot nya.

Märit Wiklund framhåller att det är specialistläkare som har det övergripande behandlingsansvaret.