Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialstyrelsen säger nej till allmän screening för prostatacancer

Sjukvården bör inte erbjuda screening för prostatacancer med PSA-prov för män som är mellan 50 och 70 år. Det beskedet ger Socialstyrelsen på måndagen.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Varje år drabbas 10 000 personer. Men Socialstyrelsen tycker att det behövs mer forskning om prostatascreening, och vill därför inte rekommendera screening till män i Sverige.

Bakgrunden till rekommendationen är en utredning där bland annat ett 20-tal experter har medverkat. Sedan fyra år tillbaka så rekommenderar Socialstyrelsen sjukvården att inte erbjuda allmänna tester av prostatacancer. Och dagens besked är en bekräftelse på den linjen.

"Vår bedömning är att nyttan med prostatacancerscreening i dagsläget inte tydligt skulle överväga de negativa effekterna. Det finns en risk att screening skulle kunna göra alltför stor skada – i form av överdiagnostik, överbehandling och biverkningar", säger Lars-Torsten Larsson, avdelningschef på Socialstyrelsen och ordförande i screeningrådet, i ett pressmeddelande.

Socialstyrelsen menar att den största nackdelen med screeningprov är att många män skulle få diagnos och behandling, även om deras cancer inte skulle leda till en allvarlig sjukdom. Samtidigt påpekar Socialstyrelsen att man inte avråder män från att testa sig för prostatacancer generellt sett.

Fram till den 9 maj är Socialstyrelsens rekommendation ute på remiss, och synpunkter kan lämnas in fram till dess. I höst kommer en slutversion av rekommendationen att presenteras.