Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialtjänsten akutskär i ekonomin

Socialtjänsten drar in uppåt 10 tjänster för att klara besparingskravet från kommunledningen. Bland annat blir det färre fältarbetare.

Socialnämnden ska skära ned drygt 21 miljoner kronor i år i flera steg.

Ett antal åtgärder ska införas omedelbart.

Det handlar om ta bort 2,25 tjänster som i dag är vakanta. En tjänst är en deltidstjänst i fältarbetargruppen som har 4,75 tjänster, men som ska minskas till 4 tjänster.

En halvtidstjänst där arbetsuppgiften är att arbeta med unga människor som dömts till ungdomstjänst dras också in. Det ska också en tjänst som samordnare för kontaktperson.

För att få ekonomin i balans, vilket den inte varit på flera år, ska ett allmänt stopprogram införas. Det går ut på att stoppa övertid, inköp av resor, tjänster och utbildning. För att göra undantag krävs tillstånd från högre chef.

Sammantaget handlar det om att skära ned 3,7 miljoner kronor i detta första steg.

Socialchefen Dan Osterling tror att socialtjänstens brukare inte kommer att märka mycket av de nu föreslagna nedskärningarna.

Samtidigt kan allmänheten märka av att det exempelvis blir färre socialarbetare på stan vid Valborgsmässoafton, Storsjöyran och andra helger då många unga super och kan råka i problem av olika slag.

– Vi lägger om det uppsökande vid riskhelger och ska prova med förskjuten arbetstid. Det blir en ambitionsförändring och vi ska lösa det på annat sätt genom fler föreningar och föräldravandringar.

Att det blir färre fältarbetare gör inte att det blir sämre i Östersund än i andra jämförbara städer, enligt Dan Osterling.– Vi ligger nationellt sett bra till.

Senare när omkring 7–8 tjänster till ska dras in kan det bli fråga om att säga upp personal.