Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialtjänsten får kritik – måste spara

Barn och unga som behöver hjälp från socialtjänsten är den grupp som kommer att känna av nedskärningar, när socialtjänst­en ska skära i kostnad­erna.

Jämfört med ett tiotal andra jämstora kommuner kostar Östersunds kommuns individ- och familjeomsorg 70 miljoner kronor mer.

och ungdomsvården kostar betydligt mer i Östersund.

Det, i kombination med minskade skatteintäkter gör att kommunledningen ställer skarpa krav på socialförvaltningen och socialnämnden.

– Det är en utomordentligt allvarlig situation där socialnämndens överskridanden kan äventyra kommunens totala ekonomiska situation, säger kommundirektör Bengt Marsh.

År efter år av underskott måste få ett slut är budskapet.

– Det är orimligt att en nämnd överskrider sina kostnader. Det blir särskilt orimligt, när skatteintäkterna i år minskar 40 miljoner kronor. Nämnden måste komma till rätta med underskottet, säger Bengt Marsh.

har en rad problem som ligger bakom det återkommande underskotten.

Det här har konsultbyrån Öhrlings PricewaterCoopers funnit när den granskat verksamheten på uppdrag från kommunledning och socialnämnd.

Splittrad organisation med många enheter är en kritikpunkt.

En del extrakostnader har kommunen dragit på sig genom att utföra saker som landstinget eller någon annan huvudman egentligen borde göra. Det gäller exempelvis missbrukarvård och psykiatrisk vård av både barn och vuxna.

– Vi kanske har varit för snälla, säger socialnämndens ordförande Stefan Konradsson (V).

– Det har funnits ett humanperspektiv, säger Dan Osterling, socialchef.

Eftersom just placeringar av barn och unga på behandlingshem och familjehem kostar mer än i jämförbara kommuner kommer de kostnaderna granskas extra noga.

– Det kan bli kortare perioder en ung person är placerad, det kan förhoppningsvis ske tidigare, och det kan bli fler öppenvårdsinsatser. Det behöver inte bli dåligt för barn och unga, säger Dan Osterling.

Samtidigt utesluter han inte problem när gränsdragning gentemot landstinget ska skärpas.

– Det kan inte uteslutas att barn hamnar mellan stolarna.

för otydlig ledning i rapporten.

– Det är en förvånande bild som kommer fram. Men det är klart att det alltid går att förtydliga, säger Dan Osterling.

Med rapporten som grund har en handlingsplan tagits fram för att socialnämnden ska komma till rätta med sina problem och få en ekonomi i balans. Ny organisation, nya sätt att arbeta och större tydlighet från ledningen ska bidra till det.

chef får en ”överrock”, eller extrastöd, från en annan av kommunens förvaltningschefer, Bertil Åsén som på teknisk förvaltning.