Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Socialtjänsten saknar juridisk kompetens"

Nästan alla socialtjänster i länet saknar juridisk kompetens om försörjningsstöd. Men Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, går till angrepp mot själva undersökningen.

I Jämtlands län är det bara Strömsunds kommun som säger sig ha juridiskt stöd inom socialtjänsten. Det visar en öppen jämförelse som Socialstyrelsen har gjort.

Myndigheten har – bland mycket annat – frågat om kommunerna har tillgång till juridiskt stöd när de handlägger ekonomiskt bistånd. Den största delen av ekonomiskt bistånd är försörjningsstöd, det som i dagligt tal kallas för socialbidrag.

– Det måste inte vara en jurist, det kan ju finnas socionomer med juridisk kompetens. När man som handläggare stöter på bekymmer och vill kolla vad lagstiftaren menar, att man då har någon att diskutera med och få hjälp av, säger Anette Agenmark, utredare på Socialstyrelsen.

Varför är den kompetensen viktig?

– Därför att det är myndighetsbeslut som är avgörande för människor. Det ska vara rättvist och jämlikt. Man har även rätt att överklaga besluten, säger hon.

Det här är första gången som Socialstyrelsen ställer frågan om juridiskt stöd och därför går det inte att jämföra bakåt. Men det har visat sig att bristen på juridisk kompetens är störst i små kommuner. Hälften av landets kommuner har färre än 15 000 invånare och av de kommunerna saknar 84 procent juridisk kompetens. Störst är bristen i Jämtlands, Örebro och Värmlands län.

Handlar det om resurser?

– Det kan jag inte svara på. Vi har inte gjort några analyser. Men det finns ju små kommuner som svarar ja på frågan. Tanken är att andra kommuner ska kunna höra av sig och fråga "hur jobbar ni?". Det ska vara en inspiration för kvalitetsarbetet, säger Anette Agenmark.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, underkänner resultaten från Socialstyrelsen. De skriver i ett pressmeddelande att det inte behövs juridiskt stöd för att handlägga ekonomiskt bistånd. Det räcker med lagkunniga socialsekreterare med en bred kompetens inom området, tycker SKL.

– De små kommunerna har relativt få bidragstagare. Därför är det orimligt att alla kommuner ska ha egna jurister. Tvärtom kan man verkligen ifrågasätta utvecklingen med allt mer detaljerad juridisk styrning och snåriga regelverk, som innebär att resurser måste läggas på jurister, säger Håkan Sörman, vd på SKL, i pressmeddelandet.

Socialstyrelsen har också sett SKL:s reaktion.

– Den förvånar oss lite eftersom SKL har varit med och tagit fram den här jämförelsen, säger Anette Agenmark.

Finns det en risk att socialtjänsterna kan ha missförstått er fråga?

– Det kan jag inte svara på. Men vi har frågat om de har juridiskt stöd, inte om de har en jurist, säger hon.

SKL skriver också i pressmeddelandet att de håller på med en samlad analys av alla lagändringar i Socialtjänstlagen sedan 2005. Den analysen ska snart presenteras.