Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialtjänstens underskott hotar kommunens ekonomi

Socialtjänsten i Östersunds kommun har höga kostnader, när det gäller kostnader för placeringar av barn och ungdomar inom HVB-hem och i familjehem.

– Det är en utomordentligt allvarlig situation där socialnämndens överskridanden kan äventyra kommunens totala ekonomiska situation, säger kommundirektör Bengt Marsh i ett pressmeddelande.

2008 hade socialnämnden ett underskott med 16 miljoner kronor.

Jämfört med andra liknande kommuner har socialtjänstens individ- och familjeomsorg högt kostnadsläge. Det här har konsultbyrån Öhrlings PricewaterCoopers funnit när den granskat verksamheten på uppdrag från kommunen.

Med rapporten som grund har en handlingsplan tagits fram för att socialnämnden ska komma till rätta med sina problem och få en ekonomi i balans.

Bengt Marsh ser positivt på de planerade åtgärderna.

– Glädjande nog ser jag att socialförvaltningens ledning är beredd att arbeta kraftfullt för att uppnå ett resultat utan överskridande vid årets slut, säger Bengt Marsh.