Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socionomutbildningen får godkänt

Det starkt kritiserade utvärderingssystemet av högre utbildningar ska göras om. Men ännu gäller den gamla modellen som nu levererar årets betyg till Mittuniversitet. Det blir både ris och ros, både B och F.

Annons

Om det inte vore för att själva utvärderingen av högre utbildningar har fått så mycket kritik skulle man kunna tro att det senaste betyget till Miun speglar de försämrade skolresultaten i Sverige.

Om yngre elever presterar sämre bör ju också äldre göra det så småningom. Därför låter kritiken mot studenternas självständiga arbeten på kandidat- och magisternivå inom socialt arbete logiskt.

Universitetskanslerämbetet, UKÄ, kritiserar studenternas förmåga till vetenskapliga och etiska analyser. Utbildningen på denna nivå får därför betyget "bristande kvalitet".

Miun kommenterar omdömet med att utvärderingen gäller ett par år gamla examensarbeten, 2012 och 2013. Numera skriver studenterna sina examensjobb senare under utbildningen vilket borde ha effekt på deras analysförmåga.

Kritiken gäller alltså kandidat och magisternivå för socialt arbete. Själva socionomexamen får däremot betyget "hög kvalitet". Ingen socionomutbildning i hela Sverige får betyget "mycket hög kvalitet".

Själva utvärderingssystemet har fått mycket kritik och UKÄ aviserar en ny modell 2015.