Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sockertoppen – ett uppskattat läger

/
 • Robin Bryntesson kör
 • Cornelia Bergvall sprang sin första tävling någonsin i lördags när Bäverloppet avgjordes i Rossön.– Det gick bra och var roligt. Jag tog i i nedförsbackarna och spurtade lite extra när de andra hejade på. Annars brukar jag vara ute och springa med min hund, berättar hon.
 • Robin Bryntesson kör
 • Ett 30-tal barn och ungdomar var med på lägret Sockertoppen som skidåkaren Robin Bryntesson ligger bakom. Robin som själv har diabetes vill bland annat visa att ingenting är omöjligt även om man har diabetes.
 • Robin Bryntesson under en av lägrets alla aktiviteter.
 • Robin ger sina bästa tips innan Bäverloppet börjar.
 • Robin har tillsammans med Anna PS utvecklat underkläder med en liten ficka där man kan ha insulinpumpen.– I ett par Björn Borg-kalsingar kan man inte stoppa in insulinpumpen. Men det kan man med de här. Pumpen är med dygnet runt, förutom när jag duschar och simmar. Den är allmänt i vägen, men de här underkläderna är suveräna, säger Robin som berättar att deltagarna på Sockertoppen fick ett varsitt par kalsonger eller trosor.
 • Elias Westin, Ås, ger Rasmus Näslund, Kramfors, vatten efter målgången i Bäverloppet.
 • Uppvärmning innan Bäverloppet.
 • För att ingen ska gå låg i blodsocker fick alla deltagarna gratis frukost, lunch, middag, kvällsfika och mellanmål.
 • Tove Samuelsson, Husum, och dottern Rebecka var nöjd med lägret.– Robin gör det på ungdomarnas vis och bjuder verkligen på sig själv och stämningen är god, säger Tove.
 • Uppvärmning innan Bäverloppet.
 • Maria Östman, Rossön, är distrikts- och diabetessköterska på Nya Närvården i Hoting. Här kollar hon blodsockret på Sanna Fredin, Gällö.– Min uppgift är att stötta barnen med alla frågor vad det gäller diabetes. Se till att de äter... ja allt, lite som en mamma, säger Maria Östman och fortsätter:– När man är på läger är allt annorlunda. Det är ny miljö, nytt folk, andra mattider och kanske annan kost och man lägger sig senare än vanligt.
 • Peppning innan första start.

Sockertoppen är inget annat än en succé.

Barn och ungdomar står i kö för att få en plats på lägret med fokus på att lära sig leva med idrott och diabetes.

– Vi vill visa att ingenting är omöjligt om man har diabetes, säger Robin Bryntesson.

Annons

Förra året drog sprintspecialisten från Rossön igång lägret Sockertoppen för barn och ungdomar med diabetes. 12 deltagare fanns med på den första upplagan som hölls i norska Mosjön. I år var det ett 30-tal barn och ungdomar i åldrarna 10–17 år som fick chansen att vara med på det fem dagar långa lägret, den här gången i Rossön. Lägret blev fullbokat två veckor efter att inbjudan lagts ut.

– Vi har en kölista med lika många namn. Det har blivit ett väldigt uppsving. Det är kanon. Det känns fantastiskt, även om det har varit hektiska dagar, säger Robin Bryntesson.

Det var för tio år sedan som Robin fick veta att han hade diabetes. Trots sjukdomen var och är han fast besluten att nå sina drömmars mål – att bli världens bästa skidåkare. Men den hjälp han behövde då, hur man skulle kombinera elitsatsning och diabetes fanns inte.

Därför vill han nu själv försöka ge barn och ungdomar den hjälp han saknade.

– De rosa mössorna är grunden till att vi kan genomföra det här lägret samt sponsorerna och alla volontärer här i Rossön. Det är otroligt vad alla ställer upp, säger Robin och fortsätter:

– Man har fått gå i sina egna minor. När jag själv var i deras ålder skulle jag vilja ha haft den här möjligheten. Både för mig själv och andra är det givande att träffas så här i grupp och ta upp viktiga frågor. Man lär sig mycket.

Dagarna har varvats med olika aktiviteter, individuella samtal, föreläsningar och ett disco som avslutning. Till sin hjälp under lägret har Robin bland annat haft läkare, diabetessköterskor, kunniga diabetiker och en diabeteshund.

Några utav målen under lägret är att visa på möjligheterna, lära av varandra, utmana sig själv, fördjupa kunskaperna om diabetes och stärka självförtroendet hos deltagarna.

– Man kan träna hårt även om man har diabetes. Det har Robin och även min dotter bevisat, men det hör man inte på sjukhus eller av doktorer. Lägret har varit superbra och Robin är helt fantastisk. Man ser på ungdomarna att han är en förebild, säger Tove Samuelsson, från Husum.

Dottern Rebecka är 9 år och precis som Robin en skidåkare. Hon har haft diabetes i tre år.

– Jag ska hit nästa år igen, säger Rebecka som därmed gav ett gott betyg till lägret.

En annan som gav högt betyg var Cornelia Bergvall från Strömsund, 11 år, som haft diabetes i snart fyra år.

– Det går bra, men det kan vara lite krångligt ibland. Det här lägret har varit så roligt. Alla bryr sig om varandra.

Annons