Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södergren missar chans bli historisk

Anders Södergren hade chans att bli tidernas mesta SM-mästare i helgen. Men han avstår SM-femmilen i Kalix. I stället väljer han norska Birkebeinerrennet. Anders Södergren toppar statistiken med 17 SM-guld i längdskidor med Nils "Mora-Nisse" Karlsson.(TT)

Annons

Anders Södergren hade chans att bli tidernas mesta SM-mästare i helgen.

Men han avstår SM-femmilen i Kalix. I stället väljer han norska Birkebeinerrennet.

Anders Södergren toppar statistiken med 17 SM-guld i längdskidor med Nils "Mora-Nisse" Karlsson. Men han tar inte chansen att bli ensam guldherre på SM-täppan.

Ett norskt långlopp går före.

– Jag hade nog haft en jäkla god chans att vinna femmilen, säger Södergren till TT.

– Helst hade jag kört både SM-femmilen och Birkebeinern. Men jag måste representera mitt långloppsteam, det är de som ger mig mitt levebröd.

Hälsingen Södergrens klubb Hudiksvalls IF ville förstås se honom i SM-loppet i Kalix på lördagen. Men klubben får nöja sig med att ha med Daniel Richardsson som favorit.

Södergren kommer att få synnerligen tuff konkurrens av inte minst norska åkare i det 54 kilometer långa Birkebeinerrennet från Rena till Lillehammer. I hans norska team Leaseplan Go ingår bland andra Vasaloppsvinnaren Petter Eliassen.

I SM-femmilen saknas förutom Södergren även åkare som Marcus Hellner och Johan Olsson. VM-åkare som Calle Halfvarsson, Lars Nelson och Martin Johansson ska ge Richardsson en match.

Charlotte Kalla är stor favorit i damernas tremil som går i fri stil. På söndagen avgörs sprintstafetterna i SM.