Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södergren njuter av sin sista resa

Han har en lång och framgångsrik karriär bakom sig.

Nu finns han med på sitt fjärde och sista olympiska spel.

– Samtidigt som jag njuter över att få uppleva det här så är det skönt att det är sista gången man är hemifrån en månad på grund av skidåkningen, säger Anders Södergren.

Ett OS-guld, ett OS-silver, fem VM-medaljer och 24 SM-guld. Meritlistan för Anders Södergren är diger.

Men nu är karriären på väg att ta slut. Men inte helt.

– När det gäller landslaget och att åka omkring på världscupen så är det slut med det nästa säsong. Då ska jag satsa på att åka långlopp. Vasaloppet är förstås ett av loppen jag satsar på även om det inte är något huvudmål, säger Anders Södergren när vi träffas på OS-skidstadion på berget Laura.

Att han är en populär idrottsman är inte svårt att se. Hela tiden kommer det fram folk som vill ta bild tillsammans med honom på skidstadion.

– Ryssarna ser ut att tycka att det är kul att få vara med på bild med mig, säger Södergren medan han håller om en äldre dam när hennes dotter tar kort.

Snart 36-årige Södergren inledde sista OS-äventyret överraskande bra på skiathlonloppet där han ersatte Calle Halvarsson. Loppet gav honom förhoppningar på fortsatt tävlande.

– Det var ju mitt bästa lopp för säsongen så det är klart att det är kul att jag ännu en gång lyckats pricka formen till ett mästerskap. Jag går mest och njuter.

– Jag är sjukt sugen på att tävla nu. Jag längtar till femmilen på söndag. Det är klart att alla framgångar som laget har haft gör att jag blir ännu mer inspirerad.

Ja, vad säger du om det som hänt. Nio svenska längdmedaljer!

– Egentligen är det helt otroligt. Det var nog inte många som trodde på det för några månader sedan. Att vi fick en bra start med medaljer direkt var förstås väldigt viktigt. Det blev inte samma press sedan, säger Södergren.

Eftersom Lars Nelson och Calle Halfvarsson inte åker den avslutande femmilen och det betyder att Södergren får en plats på favoritdistansen.

– Jag har inte fått reda på om jag ska åka. De har bara sagt till mig att jag ska vara förberedd för femmilen, säger Södergren.

Att det nu blir slut på långa resor är inget som Södergren kommer att sakna. Tvärtom.

– Det är klart att det är tufft att vara borta så mycket hemifrån när man har familj. Det är väldigt skönt att veta att det här är sista gången som jag är hemifrån en hel månad på grund av skidåkningen, säger han.

Blir det inga traditionella lopp nästa säsong?

– Jo, jag kommer att åka i Bruksvallarna och den typen v tävlingar. Om jag får göra det vill säga.

Och om det går bra i de tävlingarna blir det satsning mot VM i Falun?

– Haha. Det får jag väl fundera på då i så fall. Nej, siktet är inställt på långlopp och sedan får vi väl se vad som händer.

Men först ska Anders Södergren avsluta den olympiska resan med att ställa till det i femmilen.

– Jag tycker verkligen att man ska se Anders Södergren som en outsider på femmilen. Han visade på skiathlon att han börjar vara i rejält slag. Se upp, säger Petter Northug.

Anders skrattar när han hör Petter Northugs ord.

– Kul att han tror på mig. Jag hoppas verkligen att det ska bli en riktigt rolig femmil. Jag är i alla fall laddad.