Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Jannok knockade åhörarna

Musik. Jag mötte henne första gången i tv-rutan där hon med sin röst bröt rakt igenom barriärer av tid och rum och öppnade mitt hjärta med en klang som bara kan förklaras som en glimt av härligheten.

Annons

Sofia Jannoks konsert vid den samiska kulturfestivalen i Funäsdalen under fredagskvällen fyllde kyrkan till brädden, där det övriga utrymmet i musikkatedralen fullständigt omslöts av Jannoks varma, klara stämma.

Sjungit har denna kvinna gjort sedan barnsben och att skriva och uppträda med en egen repertoar på samiska ligger henne närmast hjärtat , där närvaro och innerlighet speglar själen i hennes passion.

– Att få förfrågan om att delta i Melodifestivalen där vi framförde Waterloo på samiska var fantastiskt roligt, säger hon stunden efter det att bandet lagt ljudet tillrätta för kvällens konsert.

– Det Melodifestivalen förde med sig var ett nytt forum för min musik där jag når utanför det samiska Sverige och det känns fantastiskt spännande. Men det är min egen musik som jag vill fortsätta att utveckla, fortsätter hon.

Att bryta det traditionella och välkomna utveckling genomsyrar inte bara denna artists musik, även scenkläder får hos Jannok en helt ny innebörd, där hundraåriga traditioner anas i silversmycken och vackert vävda bälten, men där det nya trenderna för den skull inte hämmas av gammal hävd.

– I den samiska kulturvärlden finns det i dag många utbrytare, säger Sofia när vi sitter och talar om traditionella samiska klädedräkter med ett mode djupt förankrat bland kolt och näbbskor.

– Att få visa att vår kultur besitter en oerhörd variationsrikedom berikar förhoppningsvis människor ytterligare och om jag kan beröra någon med min musik är jag fullständigt lycklig, säger hon.

Marit Manfredsdotter