Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Ta vara på dina möjligheter att påverka den lokala politiken

För att demokrati ska fungera krävs människor som engagerar sig. På senare år har engagemanget i politiska partier dalat, och partierna har problem med återväxten. När färre engagerar sig politiskt ökar också klyftan mellan medborgare och politiker. Det blir lätt så att politiker ses som "de andra", och på sikt kan det vara förödande.

Detta samtidigt som den liberala demokratin hotas i hela västvärlden. Det finns alltså all anledning att ta till alla tillgängliga medel för att stärka och bevara demokratin som vi känner den.

Sverige är ett av världens bästa länder att leva i, vilket också kan vara en orsak till bristande politiskt engagemang. Så länge saker fungerar behöver man kanske inte bry sig om vilka beslut som fattas och hur det går till. Det krävs beslut som drabbar personligt, som en skolnedläggning eller nedskärningar i vården för att människor ska organisera sig och protestera.

Men det behöver inte vara kris, och man behöver inte heller bli partiaktiv för att ändå vara engagerad. Lokalt kan det finnas mängder av frågor som man som medborgare kan påverka, kanske enklare än man tror, framförallt om man engagerar sig på vardaglig basis och inte endast då negativa beslut redan fattats.

Ett sätt är genom medborgarförslag, som många kommuner infört. Det ser lite olika ut i olika kommuner, men grunden är densamma: medborgarna lämnar förslag till kommunen.

Alla sätt att öka interaktionen mellan politiker och medborgare bör uppmuntras. Samtidigt kan det vara nedslående att notera hur få medborgare som faktiskt använder sig av de möjligheter som finns. Ett annat sätt för medborgare att lägga sig i och sätta press på sina politiker är att ställa frågor, som då måste tas upp i kommunfullmäktige under "allmänhetens frågestund".

Tyvärr tror jag att alldeles för många medborgare inte känner till att de har dessa möjligheter att vara en direkt del av den lokala demokratin. Ibland verkar det också som om vissa – men långt ifrån alla – politiker tycker att inslagen av medverkan från allmänheten är besvärande.

Samtidigt klagas det på återväxten i de politiska partierna, och jag har hört många vittna om hur svårt det kan vara att komma som ny och vilja engagera sig. De som varit med länge är rädda om sina egna positioner. Makten är inte längre ett medel för att åstadkomma förbättringar, utan ett ändamål i sig.

I en tid där demokratin är hotad och allt fler säger sig vilja ha mer auktoritärt styre borde varje politiker som tror att demokrati är det minst dåliga vi har också välkomna och släppa fram dem som vill engagera sig, vare sig det är i ett parti eller genom att ställa frågor och lämna förslag till kommunen.