Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Myhr satsar mot världseliten

I knallsol och gnistrande underlag inleddes SM-helgen i skidskytte, ett evenemang som ser Carl-Johan Bergman göra sin sista tävlingshelg, men där många yngre talanger vill visa upp sig för framtida landslagsuppdrag.

Sofia Myhr, 18, från Bruksvallarna är en av framtidens möjliga stjärnor. Hon var omutlig i D18-19, där hon efter prickfritt skytte vann med 23 sekunder före en amerikanska.

– Äntligen börjar skyttet stämma igen. Annars är säsongen miserabel. Jag har knappt velat komma in på skjutvallen. Det gick länge troll i skjutmomentet, förklarar hon.

Men det lossnade vid en större tävling i Sollefteå förra helgen som hon vann och tio träff av tio möjliga i Östersund på JSM:s första dag satt förstås inte heller fel.

Sofia Myhr går tredje året på skidgymnasiet i Sollefteå. Hon åker skidor tassande lätt. Verkar ha en glimrande teknik och för henne är skidskytte det som nu gäller.

– Jag vill verkligen satsa på det här. Målet är världseliten, säger hon utan prut.

Första skidtävlingen gjorde hon som 4-åring just i Östersund. Sen har livet i mycket präglats just av skidor, men det faller sig kanske naturligt för en tjej som växt upp i Bruksvallarna där snön kommer tidigt på hösten och försvinner sent på våren.

– Skidor är en del av tillvaron för hela min familj, berättar hon.

Loppet i Östersund på fredagen betraktar hon som mycket positivt, inte minst skyttet som nu korrigerats via tränaren Kari Korpela i Sollefteå.

Men hon framhåller även att kontakten med tidigare skidskyttestjärnan Anna-Maria Nilsson från Östersund, gett henne ett och annat matnyttigt.

– När någonting krånglar som för mig i skjutmomentet tidigare i vinter, behövs korrigeringar. Nu verkar det stämma igen och det är förstås skönt, konstaterar Sofia Myhr, som närmast åker jaktstart på lördagen.