Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Söker tillstånd för vinterbar på torget

Restaurang Sir Winston vill öppna Sir Winter – en permanent uteservering på den platå där Sail huserar sommartid.

– Vi vill testa och göra något annorlunda under den tid Östersund arrangerar SM-veckan och Vinterfestivalen i månadsskiftet januari–februari, säger krögaren Per-Åke Wahlund.

Restaurang Sir Winston ansöker därför hos socialnämnden om att få utöka sitt serveringstilstånd för platån från dagens fem sommarmånader till att även gälla vintertid. Något som miljö- och samhällsnämnden öppnade för när de i höstas antog nya riktlinjer för uteserveringar.

Det handlar inte om någon servering med inglasning och uppvärmning. Istället ska mat och dryck intas stående av väl påpälsade gäster som tål både snö och minusgrader.

– Vi vill göra ett vintertema, där en vinterwok med jämtlandsmat serveras tillsammans varma drycker från baren. Runt om ska det brinna eldar och finnas massor med ljuslyktor.

Snö och kyla ser inte Per-Åke Wahlund som något problem. Det är snarare något som bidrar till att stärka Östersunds profil och varumärke.

– I Åre, Vemdalen och övriga fjällvärlden står besökarna ofta och äter i backen, så varför kan vi inte prova det även i Östersund. Jag hoppas fler restauranger följer efter, för det är alltid lättare om vi är fler som krokar i varandra.

Speciellt som det antas komma mycket folk utifrån till Östersund under SM-veckan och Vinterfestivalen, så finns all anledning att pröva något nytt resonerar krögare Wahlund.

– Det är ett väldigt djärvt försök, men ytorna står där redan så varför inte prova.

Sir Winter är tänkt som ett första test under två vinterveckor, men faller försöket väl ut, ska det permanentas lovar Per-Åke Wahlund

– Vi kommer då att hålla öppet alla lördagar mellan 12 och 16 tills snön är borta och sommarserveringen drar igång i maj, säger han.

Fotnot: Uteserveringar i gränder är inte lämpliga vintertid eftersom gatorna även ska rymma snöröjningsfordon och snövallar. Men längs övriga gator kan markupplåtelse för uteservering ges även vintertid konstaterar miljö- och samhällsnämnden i sina nya riktlinjer för uteserveringar.