Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sökes: Nya blodgivare

För ett antal veckor sedan rådde blodsbrist av typen 0+ i Jämtlands län och blodcentralen Storsjötappen gick ut i radio för att vädja till givare.
Den akuta bristen löstes, men Storsjötappen vill gärna ha in en ny generation givare.

Flera län har under sommaren haft blodbrist och uppmanat givare att lämna blod. Generellt sett sjunker blodlagren under sommaren då många reser bort, men Lida Farjadmand menar att brist kan uppstå året runt.

– Det beror helt på vad som sker och vilken blodtyp som går åt. Sommaren har gått upp och ner, det har hänt mycket och många har behövt blodtransfusion. Det gick åt väldigt mycket av just 0+ en tid och därför blev det tunt på lagret.

I flera landsting i Sverige finns nu möjlighet att som blodgivare ge blod på annan ort under sommaren. Det gäller de blodcentraler som anslutit sig till ett samverkande bloddatasystem, ett system som gör det möjligt att skicka uppgifter om blodgivaren elektroniskt. Jämtlands landsting har inte anslutit sig än.

– Vi har pratat om det och hoppas att vi så småningom kan vara med, säger Lida Farjadmand.

Jämtlands län har i nuläget 6 000–7 000 givare, varav hälften är aktiva. Med det menas att hälften regelbundet lämnar blod.

– Vi har många som lämnat blod i flera år och ser gärna att vi får in nya generationer, säger Lida Farjamand.

De flesta mellan 18 och 60 år som är friska och väger minst 50 kilo kan bli blodgivare, men för både givarens och mottagarens säkerhet finns en rad regler för vem som får lämna blod. Detta kontrolleras genom en hälsodeklaration och prover för att säkerställa att man inte bär någon blodsmitta. Alla potentiella givare testas bland annat för gulsot, syfilis och hiv. Det tar sedan 4–6 veckor innan proverna är klara och därefter kommer en kallelse till de som passar som blodgivare. Storsjötappen ser helst att man bokar tid via telefon men möjlighet till drop-in finns också.

Blod är en färskvara och kan bara lagras i sex veckor, därför är det viktigt att lagret kontinuerligt fylls på. Enligt geblod.nu behöver cirka 90 000 människor i Sverige få blodtransfusion varje år. Antalet vuxna blodgivare ligger runt 225 000 per år.