Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Soldater och fordon tar Inlandsbanan till årets hemvärnsövning

Årets stora krigsförbandsövning startar för många på järnvägsstationen i Sveg. Här möts 143:e hemvärnsinsatskompaniet för att lasta fordon på godsvagnar och ta Inlandsbanan till Lugnvik för att sedan åka vidare till Pilgrimstad.

 – Det var länge sedan försvarsmakten åkte tåg, det har vi inte gjort sedan vi hade ett invasionsförsvar, säger Anders Sundin, major och chef för fältjägargruppen.

I Pilgrimstad möts femhundra soldater från fjortonde hemvärnsbataljonen i länet. Uppdraget är att hålla E14 öppen och inte låta fienden störa trafiken under helgen. Fienden detta år utgörs av underrättelsekompaniet i Härjedalen-Jämtland. De ska spana på och försöka störa bataljonens transporter.

– Stridsmomenten kommer att ske i skogen så att inte allmänheten störs, säger Anders Sundin.

Stefan Jonasson från Ytterhogdal är en av 60 soldater som deltar från Härjedalen.

– Det är intressant och känns bra att vara med och göra en insats för landet, säger han.

Mats Eriksson från Tännäs är kompanichef för 143:e insatskompaniet med bas i Härjedalen.

– Vi ska skydda en transport mellan Östersund och Sundsvall. Jag har engagerade och duktiga soldater med stort försvarsintresse. Vi ska göra allt för att hålla fienden borta, säger han.

Under 2016 planerar Försvarsmakten för en krigsförbandsövning i Sveg. Den kommer att handla om att försvara flygplatsen vid Sundsätt.